Avverkning (slutavverkning)

Databeräknad avläggsplacering med ny GIS-modell

1 inlägg 1148 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Databeräknad avläggsplacering med ny GIS-modell

Torbjörn Johnsen  
#496171 Skogforsk har i en intervjuundersökning med 80 entreprenörer identifierat stora brister i traktdirektiven när det gäller avläggens placering och planering. Nu har skogsforskarna tagit fram en ny GIS-baserad beräkningsmodell som med hjälp av olika datalager kan ge ett bättre stöd över vart avlägg kan och bör placeras. De olika datalagren som ingår är uppgifter från databaser med fastighetsgränser, vägar, terräng, vatten, fornlämningar, kraftledningar.

Tanken att GIS-modellen ska effektivisera planeringsarbetet genom att föreslå lämpliga områden för avlägg. Skogforsk ser också framtida möjligheter att kombinera det här verktyget med en annan datamodell som kallas "Bestway" och ska hjälpa till att optimera körstråk och basvägar i en avverkning. Med hjälp av denna data kan planerade virkesvolymer och därmed storleksbehov tas med som parametrar.

Undermåliga avlägg kan kosta skogsbruket åtskilligt i form av lägre effektivitet och högre kostnader. Det kan handla om att virket inte får plats eller att skotaren tvingas upp på vägen för att lossa, så att vägen behöver lagas. Vanliga följdverkningar är en tillfällig flytt av maskinerna medan åkarna kommer ifatt, eller störningar i virkesflödet.

Det här är en affärsrisk för både entreprenören och kunden. I en färsk intervjustudie från Skogforsk med ett 80-tal skogsentreprenörer anses avläggets utformning och placering vara den vanligaste bristen i traktdirektivet.


Läs hela rapporten här.   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).