tis 19 jul 2016, 14:56#400083
Med tanke på hur marknadsläget ser ut idag, för det mesta av vad som produseras på marker inom jord eller skogsbruk. Finns det ju generellt en överproduktion överallt. Till skillnad från jordbruket, borde dock skogsbrukandet kunna, inför en kommande framtida marknad. Bättre styra den prisutveckling som BORDE kunna förutses i framtiden. Jordbruksmarknadens överskott, kan ju inte lagras på ett sånt sätt. Att överskotten kan finnas kvar, tills dess att behoven ökar i en allt för avlägsen framtid. Då det till största delen är fråga om säsongsbundna färskvaror. Men för de bönder som önskar se en möjlighet till att leva på sitt arbete. Är inkomsten = lågt pris på stor mängd.
Den överproduktion som finns inom svenskt skogsbruk, borde dock ha lite annorlunda förutsättningar inför framtiden. Om ännu mindre av produktionen, avverkades per år än vad som sker idag
Jag tänker lite så här. Då det nu verkar finnas en politisk vilja, att verkligen börja satsa på en energimarknads omvandling. Från fossilbaserat till förnyelsebart. För att kunna möta detta behov, kan produktionen behöva öka ytterligare. De virkesdepåer som finns uppbyggda idag, med redan avverkat virke. Finns som en prisreglerande buffert, mellan råvaruproducenterna och industrin.
Vad skulle det då innebära, om det inte avverkades under x antal år i Sverige ? Förmodligen skulle importen av billiga trävaruprodukter från utlandet öka, inom de närmaste åren efter det att virkesdepåerna börjat sina. Men med en ökad efterfrågan på den marknaden, skulle ju även förmodligen priserna börja gå upp där.
Vad skulle då eventuellt hända hos den skogsbrukande markägaren ? Skogsvolymen / areal skulle ju öka. Vilket borde kunna ge ett ökad fastighetsvärde. Vid en framtida avverkning, kunde en mindre mängd behöva tas ut med ett bibehållet netto, samt högre kvarstående volym. Energiveds uttagen från alla former av brukaraktiviteter, från röjningar, gallringar till ROT uttag vid slutaavverkning kunna ske. Det skulle kunna innebära en marknad med fler "Gröna jobb" på landsbygden. Ökad mängd arbetskraft i glesbygd, skulle kräva mer service och kommunikationer baserad på "Grön energi"(självgenererande behovsmarknad). Dessutom kan överskottet öka ytterligare under de år som avverkningar hålls nere. Vilket skulle kunna innebära ett tillräckligt utbud på den egna marknaden, med minskad import och transportkostnader för förädlande industrier. Mer sociala värden skulle kunna sparas under längre tid. Lavskrikorna skulle kanske till och med hinna bli så många, att de ej ansågs hotade som art. Och skulle inte ligga i vägen för något beslut om avverkning. Ev. så skulle de längre omloppstiderna i brukandet, innebära en förbättring av den biologiska mångfalden. Och färre avsättningar skulle behöva göras, då det på regional nivå. Skulle ständigt finnas de nödvändiga livsutrymmena för de flesta av skogens arter som kan behöva det. De båda skogsbruksmålen borde med råge kunna uppfyllas, med förhoppningsvis en vinnande markägargrupp.
Frågan blir då till ev. trådläsare: -Kan vi skogsmarkägare, via de nya framtida förutsättningarna. Ev. styra prisutvecklingen på den framtida råvarumarknaden, via en fördröjning i nutida uttag ?