sön 23 okt 2016, 20:52#414289
Niking skrev:En annan viktig fråga är om, givet att vandringsleden här går på mark som tillhör den markägare som avverkade skogen, markägare uppbär arrende för vandringsleden. Om inte, känns det ju tveksamt om markägaren ska behöva ta någon större hänsyn till vandringsleden om den går längs en lämplig skotarväg.
Har ett potentiellt liknande fall på min mark, där en vandringsled här går längs en gammal igenvuxen väg, med vissa avverkningsmogna bitar. Vägen är ju ett optimal basväg för avverkningen, anser jag. Stöter det på några problem, så får vandringsleden flytta på sig och därmed basta. Skogsbruk går före ideellt friluftsliv.
/Niklas
Nej skogsbruk gå inte före friluftslivet om du med friluftslivet räknar in tex gamla stigar. Skogarna är fulla av gamla stigar som har brukats i generationer, en del är små, en del är handgrävda hästvägar. En oaktsam avverkning är det enda som behövs för att en stig ska bli förstörd. Därför är dom skyddade. Markägaren äger inte ens frågan om en stig/led ska få vara kvar.
"Allmänt nyttjade stigar, stigar av kulturhistoriskt intresse samt permanenta spår och leder är skyddade av skogsvårdslagen. Framkomligheten på dessa får inte försvåras genom skogsbruk. Detta finns reglerat i 30 § Hänsyn till naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen.
7:25 Framkomligheten på allmänt nyttjade stigar, stigar av kulturhistoriskt intresse samt permanenta spår och leder får inte försvåras genom att röjnings-, hyggesrensnings- eller avverkningsrester lämnas eller att körskador förorsakas. Markberedning och plantering får inte utföras på sådana stigar och leder.
Om skador ändå uppkommer ska dessa åtgärdas.
Återställande efter skada
7:34 Om föreskrifterna inte har följts och detta medför skada ska följande åtgärder vidtas.
2. Allmänt nyttjade stigar samt permanenta spår och leder ska lagas och rensas från röjnings-, hyggesrensnings- och avverkningsrester samt planterade plantor."