ons 09 mar 2016, 01:04#379738
Tja, min och syrrans egna naturvård är väl kanske inte så imponerande i sig, men den uppfyller väl nödtorftigt PEFC-kriterierna.
På vår fastighet vill vi helst inte ha något NO avsatt, utan bara NS. Dels för att aktivt kunna forma "naturen" som vi vill och därmed kunna undvika en ogenomtränglig djungel av underväxt. Dels för att kunna gallra och/eller plockhugga lite lövträd vid behov.
Stora delar av fastigheten domineras idag av gran (ofta på gammal åkermark). Så den aktiva naturvården inriktas främst på att gynna lövträd och lite tall. Vi har t.ex. några grova aspbestånd avsatta som NS.
Så sent som idag var jag ute med midjeröjsågen och tog bort en del krokig och/eller piskad gran till förmån för löv på en mosse. I några fall sparades al och angränsande björkar och granar togs bort. Nåja, jag tog även bort en del underväxande björk, som annars hade piskat angränsande grövre granar.
Vi skulle gärna ha mer produktionslövskog på våra marker, men utmaningen är ju att
inte få dessa potentiella produktionslövskogar konfiskerade av miljömupparna, utan att kunna avverka dem den dag de är mogna att tas ner. Detta latenta hot håller ju tyvärr ner naturvårdsambitionerna rejält på fastigheten. Bland annat var jag i preventivt syfte ute och hygieniserade ett område med mycket toppbrott och självgallring. Områdets ohygieniska tillstånd upptäcktes i samband med att jag och rågrannen röjde våra gemensamma gränser förra året.
Vi har också en del av en tallmosse, där vår del är ca 14 ha. Denna tallmosse dikades troligtvis i början på 1980-talet (innan fastigheten kom i familjens ägo) och klassades länge som impediment. Dock har dikningen successivt ökat tillväxten på denna mosse och delar av området klassades som produktiv mark år 1999 och sattes då av som NO. Övriga delar klassades då som impediment. I höstas gjorde jag en egen bonitering i detta impediment och kom fram till att området nog borde klassas som T12-T16 och således skulle räknas som produktiv skog. Därmed fick vi drygt 4 ha "ny" mark att avsätta till naturvård. Här ska vi försöka hålla borta granunderväxten, som sakta kommer. De områden som redan 1999 klassades som produktiv skog, börjar f.ö. bli gallringsmoget. Här kommer vi förmodligen att gynna löv och tall.
När jag röjde gränser förra året, så upptäckte jag också en "ny" långsmal remsa om 0,35 ha vid ett fält. Denna långsmala remsa visade sig tillhöra fastigheten och hade en del björk + enar. Område passar bra som NS-område.
/Niklas
Senast redigerad av Niking sön 13 mar 2016, 10:51, redigerad totalt 2 gånger.
/Niklas