Avverkning (slutavverkning)

Körskador på skogsmark får Skogsstyrelsen att reagera

2 inlägg 1770 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Körskador på skogsmark får Skogsstyrelsen att reagera

Fredrik Reuter  
#343077 Skogsstyrelsen i Dalarna reagerar nu på en specifik avverkning som gett allvarliga körskador på skogsmarken söder om Mångsbodarna.
Det handlar om basvägen fram till skiftet som avverkats som inte planerats rätt. Den går över en våtmark och körskadorna har gjort att diken bildats som mynnar i en bäck där då marken urlakas och tungmetaller sprids i bäcken.

Det känns som att detta inte är speciellt vanligt hittills, alltså att Skogsstyrelsen aktivt granskar avverkningar. Här verkar det dock handlat om ett tips till Skogsstyrelsen och de har då skyldighet att följa upp detta.
Extra känsligt verkar det också vara då körskadorna kan göra att sediment och tungmetaller kan rinna ut i Vanån, känd för Vansbrosimmet.

Fiskarheden, som ombesörjt avverkningen, kommer utreda vad som hänt i det aktuella fallet. Basvägen kan varit "rätt" placerad, men det felade i att varken, stockmattor, risbäddar eller kavelbro använts.

http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/grovt ... sstyrelsen   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Avatar Fallback

Re: Körskador på skogsmark får Skogsstyrelsen att reagera

isteskog  
#343110 Det där såg inte något vidare ut! Hoppas för skogsbruket i stort att det var ett felsteg och att Fiskarheden tar tag i frågan. Vi i skogsnäringen har ögena på oss, och det är många som "gärna" rapporterar in felaktigheter och sen gärna påverkar media och allmänhet att skogsbruket "skövlar och kör sönder".

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).