Sida 1 av 2

Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 14:13
av Fredrik Reuter
Danske bank tar i sitt senaste nyhetsbrev upp en artikel de kallar Norgesyndromet och refererar till detta som ett avskräckande exempel.

I stort så går det ut på att bl a ökat välstånd och urbanisering gjort att avverkningstakten endast är 50% av tillväxten vilket nu verkar lett till både sämre tillväxt och nedlagda industrier.
Sämre tillväxt troligtvis för att aktivt skogsbruk ej bedrivs på större delar av den norska skogen och nedlagda industrier för att den samma bl a tvingats importera dyr råvara som ätit upp marginaler, detta då bl a pga dålig aktivitet i norska skogar.

Du kan själv läsa artikeln här: http://www.danskebank.se/Documents/Publ ... d=399d33e7

Det vore intressant att få igång en diskussion om detta, vad tycker du?
Och även ni norrmän som finns på skogsforum, vad har ni för åsikter om detta?

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 15:08
av JensSkoog
Mycket interssant.Kan nog vara många elementer i norsk skogbruk som kan diskuteras. Man kann t.e. køra en tur i Sødra Norge och titta efter hur mycket skog det finns som inte skøtts øverhudtaget. Många små skogegare som lever av helt andra ting enn skogen, gør at man inte hinner med och annars bara skiter i slikt som inte ger snabb avkastning. Norge har oljan, vad f..n ska vi med skog! Det er tragiskt. På min hemort på sødra kusten, var det fin skog nær jag var liten gosse, mestadelen plantat 1900 efter ekstensiv export av timmer på slutet av 1800 talet. Det fanns betesdjur som røjade och skogen var verdi i vardagen. Nu er det djungel

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 15:33
av Mangan
Men, varför är det tragiskt? Skogen har bara varit särskilt lönsam de senaste 100-150 åren, det är rätt sannolikt att vi får en liknande utveckling i Sverige, där markens värde dominerar över trädens.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 16:01
av Skogsola
Det är tragiskt för att skogsbruket är det som håller landsbygden vid liv. Skogsbruket kommer aldrig att flytta till stan. Förstår utvecklingen i Norge med svår terräng, höga kostnader och låga priser. Med nerlaggningen av Töfte blir det etter värre. Värmland översvämmas av billigt virke och dras med i fallet.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 16:49
av Fredrik Reuter
Det jag tror också menas är att skogsindustrin står för ca 12% av nettoexporten (i Sverige). Ponera att den skulle försvinna så är det skapligt tapp på nationell nivå och troligtvis inte bara landsbygden som skulle lida av det.

Men det kan vara fel på detta resonemang, kom gärna med era synpunkter i stort och smått!

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 18:03
av Mäki
Här i Österbotten, Finland så har vi samma problem men en bidragande orsak här förutom dålig lönsamhet i skogsbruket är att fastigheterna har blivit för små.
Om du har 5-20ha skog som mestadels består av ungskog så har inte inkomsterna från den skogen någon betydelse men du har höga kostnader om du tänker sköta om den med inköpt arbetskraft.
Så därför lämnar den orörd för de finns ingen motivation att ta hand om den, tyvärr.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 18:08
av Skogsola
Alla andra tecken tyder på att skogsindustrin går mot en ljus framtid på lång sikt. Men blir svackan djup och lång så finns där varken entreprenörer eller skött skog att avverka när det vänder.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 18:42
av Hugin
Skogsola skrev:Alla andra tecken tyder på att skogsindustrin går mot en ljus framtid på lång sikt. Men blir svackan djup och lång så finns där varken entreprenörer eller skött skog att avverka när det vänder.


Trevligt med någon som har en positiv tolkning! - Frågan är bara vari du bygger denna på?

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 19:17
av Hugin
Admin@skogsforum skrev:... skogsindustrin står för ca 12% av nettoexporten (i Sverige). Ponera att den skulle försvinna ...


För några år sedan publicerades en rapport (också Danske Bank?) om skogsbranschens andel av Sveriges nettoexport (har inte lyckats återfinna den och minns inte exakt detaljerna, men den gav en viktig reflexion);

I stort byggde den på att den svenska skogsbranschens nettoexport (aktuellt år) var högre än den totala, sammanlagda nettoexporten för samtliga branscher!

Förklaringen beskrevs bestå i det faktum att skogsbranschen har en mycket liten andel av import i sin förädling, medan industrin och andra branscher har en betydande import av insatsvaror, som alltså ger ett lägre förädlingsvärde.

Tacksam om någon kan hjälpa till att hitta rapporten!

Sammantaget väcker detta tanken (i aktuellt läge): Är kanske denna dipp inom skogsbranschen ett större hot mot landets ekonomi totalt, än vad vi ser i dagsläget?

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 19:33
av Fredrik Reuter
Jepp, helt rätt Hugin, här är PDF: http://www.danskebank.se/pdf/skog-och-l ... 10-nr4.pdf

Står redan på förstasidan.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 19:53
av Hugin
Admin@skogsforum skrev:... här är PDF: http://www.danskebank.se/pdf/skog-och-l ... 10-nr4.pdf ...


Tack, du hittade det jag inte fann... , (och ger dessutom svart på vitt på ett märkligt och kanske inte tillräckligt analyserat förhållande)...

... detta manar till eftertanke, - vad betyder den uppkomna strukturförändringen för skogen på sikt, för landets ekonomi, i ljuset av analysen från 2010?

Är vi något på spåren, som "de stora analytikerna" ännu inte insett... ?

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 20:00
av Skogsola
Hugin skrev:
Skogsola skrev:Alla andra tecken tyder på att skogsindustrin går mot en ljus framtid på lång sikt. Men blir svackan djup och lång så finns där varken entreprenörer eller skött skog att avverka när det vänder.


Trevligt med någon som har en positiv tolkning! - Frågan är bara vari du bygger denna på?


Ja man måste ju vara positiv till det man gör. Tron kan försätta berg. Men en klimatsmart och ständigt förnyelsebar råvara måste ju vara gångbar till en allt större världsbefolkning med en allt tilltagande råvarubrist.

Re: Norgesyndromet

Postat: lör 29 jun 2013, 21:00
av stegmaster
Er inte spesielt insatt i detta, men det er inte bara skogen, utan nästan all innlandsindustri som går trått(och det finns drivs ju stort sett av utomlandsarbetare), då ingen verkar bry sig, då oljan håller oss vid liv.
Visst har vi låg arbetsledighet, men mycket av detta döljs i statistiken av folk på olika stödordningar.
Så man undrar ju va man skulle levd av i detta landet om inte /när inte oljan fanns/finns???
Problemet med skogen i stora deler av Norge, er at den er mycket svårdriven(efter dagens mått).
Skulle gissa at maks 50% av virket går at avverka med maskiner här i dom västre deler av landet. (avser då skördare och skotare, helilogging och kabeldrift undantatt).
Så oavsett kommer aldrig skogen bli nån stor näring i Norge (motsvarandet hur det er i Sverige).
Er passe lagom skog her för oss vedhuggare som manuellhuggar til stor del. :mrgreen:

Men visst, skogen tilhör framtiden, oljan förrtiden, så ni finns ju på "rett sida" i Sverige sett ur et framtidsperspektiv, even om det går tungt just nu. :smile:

Re: Norgesyndromet

Postat: sön 30 jun 2013, 00:35
av JörgenO
Jag har för mig att jag läst på den här sidan att förvärvsreglerna för norsk skog är mycket restriktiva med krav bl.a. På att man måste flytta dit där skogen är. Sådana regler kan nog vara ett hinder för att få engagerade ägare och rationellt .

Re: Norgesyndromet

Postat: sön 30 jun 2013, 00:42
av vetinte
A