Bonussystem

 Svara  4 inlägg  2344 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Bonussystem

 
#176953 Hej. Är det nån som kör med bonussystem i skogen? i såna fall hur går ni tillväga med det?
Chefen funderar på ett bonussystem men vet inte på vilka grunder det ska byggas upp på :surp:   TS
Haglöfs
Avatar Fallback

Re: Bonussystem

 
#176969 vi kör med bonus. Jag kör gallrings skördare och då har min arbetsgivare räknat ut att grundlön + alla andra kostnader i månaden är ca 100.000 så då har jag, allt över 110.000 får jag 25% av i bonus.
Så hugger jag in 120.000 på en månad så får jag 25% av de 10.000. Alltså 2.500 kr i bonus plus att jag har en fast månadslön.

Avatar Fallback

Re: Bonussystem

 
#177001 Har ingen direkt erfarenhet av bonussystem i skogsbranschen utan från högskolestudier och tjänstemannajobb och baserat på det anser jag att bonusar kan vara bra pådrivare för högre produktion om de används på rätt sätt.

I skogen skulle jag säga att ett bonussystem baserat på vad hela gruppen presterar vore lämpligt och jämt fördelat över skördare/skotare/planerare då alla i gruppen bidrar i stort sett lika mycket till det slutgiltiga resultatet. Vad jag menar är att bra planering är en förutsättning för skördarens och skotaren prestation och en bra huggning är viktigt för skotarens prestation. Via samarbete och diskussion bör den totala prestationen kunna höjas och då ge en belöning i form av bonus. Det skulle också kunna utveckla en kultur där gruppen tillsammans hittar nya vägar att ytterligare förbättra sig.

En annan viktig aspekt är vilka parametrar som ska ingå i bonussystemet; produktion, vrakprocent, reparationer, skador på kvarvarande skog eller kanske tom. kundnöjdhet. Här anser jag det är viktigt att se till vilka mål företaget har och vilka parametrar som stöder dessa mål. Det är således inte lätt med bonussystem och det är lätt att hamna fel men blir det rätt kan det vara mycket värdefullt för företaget.

Avatar Fallback

Re: Bonussystem

 
#177093 En del häromkring får bonus om maskin de kör har uppnått ett visst antal g0 timmar per månad .
Tror bonus skulle förbättra intresset för många att prestera mer och bättre på jobbet .
En bra morot helt enkelt .
Finns alldeles för många som bara åker te skogen för att sitta av tiden .

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Löner och bonussystem 2016 av malåraggarn - tis 26 jan 2016, 21:07
i Avverkning (slutavverkning)
1 svar
2213 läst
av Fredrik Reuter     
tor 28 jan 2016, 19:35