Avverkning (slutavverkning)

Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

1294 inlägg 73306 visningar 47 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

WarPeter  
#727535 Fyra saker innan jag lämnar tråden igen (hade glömt för en stund hur meningslös du är att diskutera med)
1. Du kunde bara sagt att du hade fel om tysklands lagar om avverkningstid, du behöver inte försöka snacka bort det.
2. Du hyllar Tysklands hyggesfria skogsbruk. Med deras definition klassas också mer än 50% av Sveriges skogsbruk som hyggesfritt. Varför är då vårt skogsbruk världens sämsta enligt dig?
3. Lägg ner att bara saxa stycken ur artiklar/forskning utan att ange källa. Vill du att andra skall lära sig något så länka till källan. Fast troligen är väl det så att du bara klipper din del som passar ditt ändamål och resten ger en mycket mer nyanserad bild som inte passar in i din enfaldiga världsbild.
4. Det är synd att du är en sådan idiot. Hade du varit en person som faktiskt var nyfiken, öppen för ny information och hade normalt hyffs hade denna diskussion varit super. Nu är ditt ältande bara patetiskt så jag lämnar tråden igen.

Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727562 Tröttsamt WarPeter, du får försöka läsa vad jag skriver och inte förvanska allt, jag refererar och har oftast länkar till det .
När det gäller avverkningstider i Tyskland så skrev jag att man för ett par år sen 2018, tog alla regler i olika delstater och gjorde till en för alla delstater och det är ju en vettig regel som gällt i nästan hela Europa, bara Sverige och Finland har konsekvent nekat att följa dessa EU regler, men nu har vi ju fått förmyndare så det kommer hit oxå.
Skitskogsbruket som vi har följer ju inte heller certifieringsreglerna som övriga nationer följer, därför brukar jag kalla FSC för Kalle ANKA, men det är jävligt mycket pengar dom får från oss, så dom ser mellan fingrarna, det kommer inte heller att fortsätta utan vi har snart en vild diskussion ute i Europa, om dom ska köpa våra produkter, (jag får alltd rätt det har du väl sett).
Så här kunde man läsa i skitblaskan Skogsaktuellt.
"Vilka regler måste du följa i skogsbruket ? (i Tyskland, min kom)
– Vi har Naturschutz­gesetz, naturvårdslagen, som säger att vi måste bevara skog. Sedan har vi EU-reglerna att följa. Något som är nytt från och med i år är en ändring om när man får avverka. Förut har de 16 delstaterna i Tyskland haft olika regler för vilken tidpunkt man fick avverka. Nu har alla del­staterna från den 1 oktober till den 28 februari på sig. Det är ingen regel, det är mer riktlinjer. Något annat man måste följa är att man inte får avverka ett träd om man ser att det finns ett djur i det, till exempel en fågel eller andra smådjur.
Jag kan ge en kommentar om fåglar, enligt ornitologer finns upp till 40 bon per hektar i Juni.
Det är därför kråkor skator rävar är proppmätta på somrarna i Sverige.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727565 Fortfarande verkar ingen fattat att jag inte har något till övers för förmynderi från myndigheter, jag är minst av alla nöjd att vi fått förmyndare, tvärtom har jag varnat för att vi kommer att få det om vi inte skäper oss, och nu är det besannat.
En annan sak ni fått om bakfoten, är att de som är rädda om våra skogar inte vill avverka dom, ett jävla hyckleri som ni kan sluta med nu, så jävla tröttsamt att motsatsen till kalhygge skulle vara ingen avverkning eller mindre inkomster, vad fan är det för fel på er.
Hur många bevis ska ni ha innan det går in i trögskallarna att det är LÖNSAMMARE att vara en trädkramare än en skiten skövlare.
Därför drar jag ofta fram Tyskland som exporterar träprodukter för 200 miljarder varje år och knappt har nån papperstillverkning, papper är ingen framtidsprodukt, varför skapar ni då trädplantager som till 90% ska göda en döende industri, hur dum får man bli.
De fanatiker som vill förbjuda skogsbruk är ju lika få som nynasister, så dom kommer att utrota sig själva om de blir upplysta, men vem fan tror man upplyser folk med att kalhygge är bästa skogsbruksmetoden, det är ju som att säga att ånglok är det bästa transportmedlet, fan skärp er nu.
Ni ska få en sak till som aldrig Lars kommer att förstå, eller ens att det existerar, blädning är vanligaste skogsbruksmetoden i Amazonas regnskogar, det fungerar fantastiskt bra, och jävlar vad fort det går att få fram stora träd i en fullskiktad regnskog, 1 meters diameter på 20 år och 6 kubik fint virke till möbler som håller i hundratals år.
Ni är så korkade att ni tror på fulbeskrivningara av andra länders skogsbruk att ni inte gattar att vi har VÄRLDENS SÄMSTA SKOGSBRUK och att vi ska skämmas för det. Tack för idag, och vad skönt för Lars att han slapp läsa detta, det hade tagit veckor att bemöta och så elak är jag ju inte, jag hoppas dock övriga sekten i Umeå läser vad jag skriver, och de stackar studenter som ska gå ut i livet med en felaktig utbildning, man unnar dom något bättre efter 4 års studier.
Ett råd, ställ era lärare mot väggen, ägna ledigheter med att studera andra länders skogsbruk, skaffa upplysning från många håll, lita inte på någon (inte mig heller) och tänk själva.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727583 Om Svenska skogsägare visste om hur man ser på skog i andra länder skulle man omedelbart sluta gapa om äganderätten och börja se sig om efter utbildning av någon annan än Lars Lundqvistarna i Umeå.
Vi är så korkade att vi tror vi kommer att bedriva detta skitskogsbruk i eviga tider, det kommer att få ett sorgligt slut, kanske bara om några år, om man visste vilka regler som skogsägare finner sig i, i andra länder så skulle man häpna, och inget säger att vi får hit detta synsätt på skog.
Jag varnar gång på gång, att vi ska börja sköta skogar på ett annat vis, men arroganta kaxiga skogsägare och bolag tror de är osårbara, för att dom varit kungar över vår natur i 70 år.
Någon som vet hur man nuförtiden får bedriva skogsbruk på den brittiska ön, nä förstod det, för det får du knappt, allt regleras ner till 5 kubik om du inte säljer mer än 2 kubik, vi kan själv vara där om några år, om ni inte skärper er och slutar gapa som barnungar om ni inte får skövla 50 hektar utan att nån lyfter ett finger och kör er raka vägen till 10 års fängelse.
Läs på förfan så ni förstår vad ni riskerar att förlora, det värsta är att ni drar ner såna som mig i erat svarta hål.

"In any calendar quarter you may fell up to 5 cubic metres (m3) of growing trees on your propertyii without a felling licence, as long as no more than 2m3 are sold."

Att få licens för att ta ner 10 kubik är ingen barnlek, det fordras nästan en specialutbildad advokat för att ro det i land, undantag görs bara för trädgårdar, men där gäller andra lokala regler.
Kärringen i centerpartiet som ställer upp för att ni ska få bete er hur galet som helst har ingen aning vem hon utmanar i EU.
Om man är orolig i Sverige för sin "frihet under ansvar" och smygande "muppar med luppar" då borde man veta hur angiverisystemet i övriga länder fungerar, här kan vi snacka om hårda straff för den som gör nåt med sin skog som inte är nerskrivet på fem a4 ark och genomgångna av flera myndigheter.
Där hjälper varken mamma eller att man är kaxigt och om du säger att du ska ta bort allt av värde i din skog, då är det kört.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727585 I Tyska skogslagar står det så här, (obs översatt av Google)
"a) Det är i allmänhet förbjudet att hugga träd och andra träiga växter mellan den 1 mars och den 30 september.
Under denna tid är endast skonsam form och underhållsskärningar för att ta bort växternas tillväxt eller för att hålla träd friska tillåtna. Undantag från detta kan beviljas till exempel för att säkerställa trafiksäkerheten."
Liknande lagar finns i de flesta civiliserade länder.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

JörgenO  
#727589 Förutsättning för England att stifta sådana lagar är kanske att de kan importera det virke o papper de behöver från andra länder med mer frihetliga ideal gällande att fritt förfoga över det man äger.

Vet någon varför det regleras i lag i Tyskland att man inte får fälla träd på vinterhalvåret? Det syner mig vara en märklig regel... är den grundad i omsorg om skog o tillväxt eller har den annat ursprung?

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

toker72  
#727594 England importerar mycket skog och tex holmen äger ju kartongbruk där som dom levererar pappersmassa till. Har för mig att anledningen till att England har hårda regler nu är att dom högg för mycket tidigare dom var nog helt enkelt tvungna att reglera för att få tillbaka skogen i Sverige ser det helt annorlunda ut och det verkar onödigt byråkratiskt med att behöva ansöka om tillstånd för så liten avverkning risken är nog stor att skogen helt enkelt missköts eftersom det blir för krångligt att hålla på då. Tycker vi har rimliga regler är ju enkelt att göra avverknings anmälan och hittills har skogsstyrelsen varit bra att göra med.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727619 Du läste fel JörgenO, men det är lätt att göra.
Det stod så här "Det är i allmänhet förbjudet att hugga träd och andra träiga växter mellan den 1 mars och den 30 september." alltså är det förbjudet att hugga sommarhalvåret.
Jag tycker vi ska vara ödmjuka att vi har sån frihet jämfört med andra länder, låt oss inte missbruka denna frihet, tycker alla borde testa ett kalhyggesfritt skogsbruk och sen berätta för oss hur det utvecklas, jag har givit er lite tips hur jag gör, men påstår inte att det är bara så det ska göras, Älgfoderodlaren har andra ideer, Hagner har sina, Silvaskog sina och Mikael Karlsson har Lybeck som ledstjärna, jag ser fram mot flera, låt oss testa, sämre än nu kan det inte bli, vi kan bara bli bättre, sofflocket är ingen dum ide, tills vi ser hur fan det går med uppvärmningen av vårt klot.
Ta bort Granen och sen sofflocket i 20 år, kan vara det bästa 20 åren i en skogsbrukares liv, när vi tittar i facit 2041, då är jag 87, få se om man hänger med så länge.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

toker72  
#727624 Vet inte hur du sköter din skog men härikring där jag bor tycker jag de flesta har hyffsad skötsel på skogen visst har ett grannskifte som inte är planterat efter att dom avverkat där växer det bara lövsly nu och skulle röjts för flera år sen men annars har dom flesta hyffsad ordning och hyggena håller rimlig storlek vad mer kan man begära ?

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727705 Pär Fornling är upprörd, han skriver "Vår självbild av skogsbruket är, på delvis goda grunder, pyramidal. Men vi ska också komma ihåg att Sverige och Finland är avvikande i ett vidare perspektiv. Det är långt ifrån givet att andra följer oss och det är en uppförsbacke att få gehör för vår modell i EU, FN och liknande internationella forum.
Näringens kampanjer och lobbyarbete lämnar mer att önska. Det behövs ett annat tilltal, nya vägar och ödmjukhet för att nå ut till allmänheten, vilket faktiskt är nödvändigt. I en värld med förvrängda perspektiv räcker det inte att sätta klackarna i marken och nöja sig med vetskapen om att ha rätt."
Låter inte det där som något ni alla vill höra, skitskogsbruket är rätt punkt slut, men vetskapen om att övriga världen inte köper den Svenska skitmodellen börjar tydligen sjunka in ... bra.
Finland dras ofta in i debatten i Sverige, vi har i alla fall en nation som tycker och gör som vi ... eller, nä dom är snart långt borta från vårt skogsbruk, vår tillväxt är 116 miljoner kubik, deras 108 miljoner, vårt uttag är 90 miljoner deras under 70.
Att Fornling och andra fanatiska skövlarförespråkare tror vi gör rätt, har ju med ett utbildningsväsen som är skrämmande, vi får lära oss att det vi gör är rätt och att andra borde göra som vi, men man ser på oss med ett hånleende, man ser på vår statistik att det är ett skogsbruk utan framtid.
Det är numera svårt för oss att argumentera för ett hållbart skogsbruk då vi ligger på 90% av tillväxten och antagligen betydligt över, bara den naturliga avgången i skogen är 20% så hur fan kan det vara hållbart att ta mer än 10% över tillväxten, nä det är tok.
Att vi räknar tamefan allt som virkesförråd är ju oxå rent tok, vilka länder räknar buskar stubbskott och "träd" som är 130 cm "höga", visserligen inte mycket volym, men varför räkna då?
Det normala i friska länder är träd över 10 cm brösthöjd.
Nä, dags att lägga ner Umeå, ta in lite utländska skogskunniga som inte kontaminerats av sekten och deras kämpande för att försvara ett felaktigt skogsbruk och sen så tittar vi på hur andra gör, hela världen strävar nu mot att bedriva skogsbruk utan kalhyggen, det jag förutspått sen 2004 är nu här, vare sig ni vill eller inte, vi har förlorat dessa 15 år, och Skogsstyrelsen har inte ens klarat att definiera vad hyggesfritt är för något (dom ska komma med något i oktober, stackarna)
Det är mycket enkelt, det är INTE små hyggen, ( ett hygge är barmark ) det är allt annat än ett hygge, hur jävla svårt kan det vara.
Tyskarna kör oftast MÅLDIAMETER vilket betyder att man tar ett träd när det tex är 69 cm i brösthöjd, är det så svårt att förstå.
ett träd som är 30 cm brösthöjd håller ca 1 kubik, står det trädet tillsammans med 2-3 andra trädslag och får solljus på sig kan det lätt fördubbla sin volym på 10 år, (45cm brösthöjd) inte alltid, men oftare än man tror, det är det som är så spännande med ett skogsbruk där inte vart enda jävla träd är på väg mot sin undergång nånstans mellan 4och 70 år och då ofta som Joel Wrwetlinds plantager i Malå, 90 år 136 kubik 3 gödslingar och 21 cm i snitt, allt kokades för det gick inte ens att såga fram en bräda av skiten KALHYGGET FADER.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727760 Om Svenskarna bedrev sitt skogsbruk i Nordamerika nära gränsen till Kanada, tex Pennsylvania så skulle man nog tro de var idioter, att plantera gran (hemlock) och tall (pine) är nog det mest korkade en Pennsyvaniaskogsägare kan ägna sig åt. Vintrarna är häftiga i de norra delarna av pennstates (penn, betyder skogsland), ofta två meter snö och somrarna är varma, så visst kan Gran och Tall trivas, men vad betalar man för virket.
Kolla på priserna så förstår ni hur sjuka vi är i Sverige när vi planterar barrträd, priserna gäller stumpage (alltså på rot)
Att folk är korkade i USA vet alla som varit där, jag har bott där, men så jävla korkade är dom inte att dom planterar gran om andra träd växer på samma mark.
Så här kan ett "gott råd" låta i USA, "Timber owners can lose thousands of dollars by cutting timber too early. Fortunes have been made by timber buyers who recognize the great increase in value timber makes when it moves from pulpwood to sawtimber size." i Sverige kan man inte sälja grovt virke så här är det väl egentligen inte nödvändigt att tala om för korkskallarna att dom ska låta träden stå några år extra.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

toker72  
#727765 Har du inga exempel från svenska inköpare vad dom betalar för de olika träden är ju rätt ointressant vad man får i Nordamerika för dom är väl inte verksamma här. När jag säljer lövträd björk och asp blir det runt 300 kr fub för det blir enbart massa ved. Fck nyligen en prislista från en skogsägarförening björk kubb betalas med 420 kr fub.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727766 Skogsindustrin har ju sålt virke till Nordamerika hela året, så mycket faktiskt att våra svenska brädgårdar haft brist, de är inga kompisar för er skogsägare om ni trodde det, de skiter i er fullständigt, och gnäller ni på dålig betalning så köper dom sina stockar från Baltikum, och då betalar man 50% mer, bolagen är inga "Gentleman Jims"

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

ulf 1  
#727793 Tänk om Sveriges skogsägare söder om dalälven hade planterat Ek, Ask, Alm, Körsbär, Lind, Lönn och Bok för 70 år sen och skitit i myndigheternas lock pengar för att plantera gran och skogsbolagen som ville ha fibrer att koka, då hade man kunnat åka i eget flyg över atlanten för förhandlingar med köpare, eller tagit några lass med sig till Tyskland värt 200 tusen varje vända, vi vet nog inte hur jävla lurade vi blivit, och det kanske är tur, det är ju för sent för de flesta av oss, kanske därför man vägrar inse sitt misstag.

Användarvisningsbild

Re: Utkast till ny skogsstrategi ändrar spelplanen i skogen

toker72  
#727795 Jag tror du måste inse att en stor del av skogen finns norr om dalälven och lövskogen vi har här görs det massa ved av a 300 kr fub så kör vidare med planterad tall och gran och lite själv föryngrat löv och hoppar nog över eget plan. Tror igen upplever bolagen som kompisar dom betalar så lite som möjligt och importerar dyrt för att hålla nere priset och varför skulle dom betala mer jag brukar också vilja betala så lite som möjligt när jag handlar nått.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).