Avverkning (slutavverkning)

Virkespriser 2021

23 inlägg 2560 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#693321 Nu verkar det turbulent i Västra Svealand. Sågverken har varit vana att kunna byta bort massaved mot timmer med Stora. Om bolaget bestämmer sig för att såga mera själva och plötsligt har tillräckligt med massaved så faller alltihop. Fiskarheden som enbart sågat fura hittills har börjat såga gran nu i dagarna. Rottneroskoncernen har varit ett andningshål för privatskogsbruket vad gäller massaved. Enligt rykten så får de ved från Stora nu.

Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2021

Traktorodds  
#694013
ÅsaNisse skrev:Virkespriset 2021 i relation till historien
Det är lätt att tro att virkespriset följer ex KPI och att 2018 var ett "rekordår" för virkespriserna. Här gäller det att vara påläst och som du kan läsa exempelvis i tråden Myten om rekordhöga massavedspriser så kan man se att priset på massaved år 1975 var 655 kr per kubikmeter räknat i dagens penningvärde.
Kopierat ur Fredrik´s skrift ovan.
665:-kr/m³ för massaved 1975 är ju en väsentlig skillnad mot dagens pris och då 1975 mättes massaved fpb. Det vill säga att man fick även betalt för barken. Fast på bark till skillnad från dagen Fub.


När världsmarknadspriset på massa har legat på 1000 §/ton så skulle det lätt gå att betala motsvarande 1975 års pris.
Men det behövs inte, det huggs ju ändå hela tiden.....
Tänk om vi skogsägare kunde organisera oss lite bättre, för när vi inte tar vår del av kakan, äter någon annan gladeligen upp den.

Har länge funderat på varför primärproducenten, eller kanske man säger råvaruproducenten, inte lyckas få ut varans " rätta" värde, för detta gäller inte bara skogsbruket. Har inte kommit fram till ngt entydigt svar än, och det finns troligen flera svar på det.
Kanske för det är så kul med skog, att folk gärna betalar för att få hugga 😇 👍

Nu är jag klar med halvt urspårade inlägg här, im out. Mvh Martallen 😎

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

frågande och vetande  
#694036 Jag högg i Tyskland för 10 år sedan, priset markägarna fick för massaveden där slår med råge vårt timmerpris idag....Någon tjänar pengar på virket idag i Sverige. Men inte är det skogsägaren.

Tror att många gånger gäller det att upprätthålla en balans, i detta fallet en ekonomisk balans där varken skogsägare eller industri tjänar för mycket på den andra parten. utvecklingen inom främst massa är vi otroligt starka på idag, men industrin har också haft enorma marginaler på råvara till färdig produkt så pengarna till utvecklingen har funnits. Medan skogsägare har svårt att ibland få en första/andra gallring att gå ihop sig ekonomiskt. Hur "illa" hade det varit om vågskålen tippat åt andra hållet...Skogsägaren får den största delen av förtjänsten medan industrin går på knäna...som sagt en sorts balans är nog trots allt bäst i långa loppet.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

träis  
#694046 Jag vill inte försvara det låga priset på massaved men vad jag kan se så är det inte så mycket bättre i Tyskland. Kanske finns någon med bättre info.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

alias  
#694049
träis skrev:Jag vill inte försvara det låga priset på massaved men vad jag kan se så är det inte så mycket bättre i Tyskland. Kanske finns någon med bättre info.


Var i Österrike med utbildningen (tror det var våren 2008).
Om jag kommer ihåg siffrorna rätt så var grantimret jättebra betalt med svenska mått mätt (ca 1000 kr/m3fub) medan massaveden var dåligt betald (ca 200-250 kr/m3fub) . Brant terräng gjorde att avverkningskostnaderna ofta låg på runt 200 kr/m3fub, vilket medförde att massaveden nästan gav ett nollresultat.

Förvisso ett angränsande land och några år tillbaka i tiden, men jag har svårt att tro att massavedspriset skulle vara avsevärt högre i Tyskland än i Sverige i dagsläget, med tanke på deras omfattande barkborreangrepp.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

frågande och vetande  
#694054 Precis så var det @alias. När även vi var långt söderut i Tyskland och det var bland den värsta terräng man kunde tänka sig, var priserna runt där Har jag för mig (det var ju ändå 10 år sedan). Men vi låg ofta ofta Nordvästlig riktning Tyskland sett, dvs inte så långt ifrån industrin heller. Stora gods som kanske överlag får mer betalt, MEN jag är säker på att de fick 960kr/m3sk för massaveden. Förvaltaren visade mig själv resultat från huggningen. Kom också ihåg att detta var 10 år sedan, vad som hänt med priserna sedan dess har jag inte den blekaste om... Speciellt som ni nämner med all denna förödelse som granbarkborren ställt till med.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

ÅsaNisse  
#694116 [quote="frågande och vetande"] MEN jag är säker på att de fick 960kr/m3sk för massaveden.
Nu börjar vi blanda äpplen och päron. Massapris i m³sk?

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2021

frågande och vetande  
#694119 Ja, du kanske tycker det verkar märkligt. Och visst jag hade också höjt på ögonbrynen om det var här hemma det gällde. Men samtidigt är det upp till köparen och sätta det måttslag han vill. Och upp till säljaren att sälja om han vill. Det är möjligt att vissa nordiska länder höjer på ögonbrynen när de får veta om matrisfub och att vissa sågverk fortfarande betalar i m3to...

Känner kanske att detta kanske börjar segla iväg lite från ämnet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).