Grovskogen sinar i Sverige

 
 Svara  9 inlägg  2001 visn.  3 följer
Användarvisningsbild

Grovskogen sinar i Sverige

 
#507632 Att grovskogen försvinner är inget man som skogstokig vill höra. Men med sanningen i vitögat verkar det kunna bli så. SLU och Skogsstyrelsen har i sina analyser "SKA15" prognosticerat för att endast 9% av den Svenska skogen kommer vara 80 år eller äldre om fyrtio år, alltså år 2060.

Enligt Johan Sonesson på Skogforsk så avverkar vi idag skogen när den är strax under 100 år. Men det är inte det ekonomiskt mest optimala, det är istället när skogen 60-80 år enligt de avkastningskrav som är idag.

Men det är inte den största anledningen till att grovskogen sinar. Anledningen är att skogsbruket nu börjat jobbat sig igenom Sveriges skogar, den äldre, grova skogen som anlades innan trakthyggesbruket på 1950 talet är nu avverkad och en ny skog tar nu plats där istället. Något som också bidrar är att avsättningar för miljö ökat och gammal skyddas från avverkning.

Svante Claesson på Skogsstyrelsen anser att vi i princip redan nu avverkar lika mycket som tillväxten på den mark som är tillgänglig för skogsbruk.

Det kan till och med vara så att vi redan nu överavverkar på större delar av våra skogar.

Det är tight i större delen av Sverige, men det finns en reserv i norra norrland på några miljoner kubikmeter. Men den består till 3/4 av lövvirke.


Vidare har prognoserna stark tilltro till att klimatförändringar och förädlade plantor ska rädda oss, men ...

Där är våra skattningar mycket osäkra och vi har inte räknat med några negativa klimateffekter, till exempel stormskador, insekter och svampangrepp.


Vi har redan berört detta ämne i tråden Skogen räcker inte till - vi sänker slutavverkningsåldern! samt även Minskad slutavverkningsvolym med start 2020?.

Det låter inte direkt muntert detta, vad är din syn på det hela?
Och hur kommer detta påverka de stora investeringar gjorts på främst massaproduktion i Sverige och Finland?

Du kan läsa hela artikeln i Skogforsks tidning Vision: https://www.skogforsk.se/contentassets/ ... lowres.pdf   TS
Haglöfs
Användarvisningsbild

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 
#507634 Det har väl inte med saken att göra riktigt, men jag ser i prislistan att priset på virke grövre än 36 i topp har lägre pris än det 24-34 i topp. Det verkar som sågverken anpassat sig redan?

Avatar Fallback

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 
#507648 Nu är det i alla fall dags för skogsindustrin att upphöra med mantrat om att blöta höstar och för djup snö är orsak till för liten virkesfångst!
Virkesbristen vi har framför oss är en realitet.
Mötte på gatan under påskhelgen en aktiv miljöpartist jag känner som för ovanlighets skull brukar ha båda fötterna på jorden, kanske därför hen inte fått göra bättre karriär inom partiet.
Hen var klar över att vi behöver förbränningsmotordrivna bilar under många år framöver och såg drivmedel baserade på inhemsk skogsråvara som lösningen. När jag påpekade att vi redan nu tar ut all den råvara som är möjlig ur skogen blev jag misstrodd, en person hen hade i sällskap sa rent ut att jag talade osanning.
Nu kommer sågverken att bli ännu ivrigare att såga klenare dimensioner så ekvationen med råvara till både massaindustri och drivmedelsframställning i stor skala kommer inte att gå ihop.
Blir spännande att vänta in kommande politiska kommentarer till denna verklighet.

Användarvisningsbild

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 
#507657 Ja, onekligen ska det bli riktigt intressant att följa utvecklingen, dessutom ur flera perspektiv.
Säg att det skulle stämma att vi överavverkar i stora delar av landet samtidigt som det är allmänt känt att ex skogsråvaran inte ens idag skulle räcka för att täcka behovet för nuvarande skogsindustri OCH som råvara till kommande biodrivmedel etc.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 
#507673 En anledning till att grovskogen ”sinar” är ju pga. miljörörelsens förföljelse av skogsbruket och då speciellt privata markägares äldre skogar. Tacka f-n att man avverkar fortast möjligast innan ålder och därmed naturvärden uppstår! Ingen vill väl få brukanderätten konfiskerad.

Användarvisningsbild

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#507696 +1!
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508154 Tyvärr är detta en känsla jag har haft en tid.
Skogen man sköter, sköter man mer intensivt och hårt. Det finns fortfarande en del mark som mer eller mindre inte sköts, men när skötseln kommer igång vid generationsskiften, fastighetsaffärer och dyl så går det fort att avverka det avverkningsbara och bli "färdig" för några år framåt.

Ett problem tror jag är att medan fastighetspriserna fortsatt rusa iväg så har råvarupriserna inte utvecklats särskilt mycket. Enda sättet att hänga med i ekonomins tillväxtskrav har varit att avverka mer, fortare och på så sätt få hjulen på hela industrin från markägare, entreprenör, sågverk, massabruk ända till butik att snurra fortare och fortare.

Jag anser att värdet av vår förnybara råvara i allmänhetens och ekonomernas ögon måste upp och priset måste följa efter.
Lösningen är inte att göra mer, snabbare och billigare.

Användarvisningsbild

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 
#508371 Bra skrivet :-bd

Avatar Fallback

Re: Grovskogen sinar i Sverige

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508379 Vi får väl vänta oss en rejäl, långvarig lågkonjunktur med sjunkande fastighetspriser och virkespriser. Då kommer nog aktiviteten att minska, och skogsåldern öka! :ymparty: :-bd \:d/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Skogsbruket i Sverige svartmålas av Fredrik Reuter - mån 17 maj 2010, 15:15
i Skogsnyheter
3 svar
1222 läst
av Contorta     
tis 18 maj 2010, 16:09
Agroterror ett nytt hot mot Sverige av Niking - tis 18 maj 2010, 01:09
i Skogsnyheter
8 svar
1907 läst
av Kse     
tor 20 maj 2010, 00:20
Rekordhöga rotposter i södra sverige av Fredrik Reuter - ons 26 maj 2010, 14:46
i Skogsnyheter
0 svar
1493 läst
av Fredrik Reuter     
ons 26 maj 2010, 14:46
Sverige är världsledande på skogsbränsle av Fredrik Reuter - ons 26 maj 2010, 15:07
i Skogsnyheter
0 svar
615 läst
av Fredrik Reuter     
ons 26 maj 2010, 15:07
Pristoppen nådd i södra Sverige? av boksson - fre 04 jun 2010, 07:57
i Skogsnyheter
2 svar
1388 läst
av th     
fre 25 jun 2010, 00:02
Annonser