Skotaren

av Skogsforum.se

Vad är en skotare?

Skotaren är en av två skogsmaskiner i den nordiska avverkningsmetoden (kortvirke/CTL). Skotaren kör ut kvistade och kapade stockar från avverkningsplatsen i skogen, till bilväg. Stockarna transporteras i skotarens lastutrymme vilket ger ett renare virke än om det släpas på marken.

Skotarens uppbyggnad

Skotaren har en framdel med hytt och motor samt en vagnsdel med lastutrymme och kran. Skotaren lastar virket på sitt lastutrymme med hjälp av kranen. Föraren manövrerar skotaren och kranen från hytten. De flesta skotare har åtta hjul men de finns även med sex hjul eller band.

Hur används en skotare?

En skotare är gjord för att köras i skogsterräng utan vägar. Den styrs med spakar och knappar och saknar ratt. Maxhastigheten ligger runt 20 km/h och när den ska flyttas mellan avverkningsplatser fraktas den oftast på en lastbilstrailer. De största skotarna väger 25 ton.

Skotarens historia

Den första skotaren byggdes av ingenjören Lars Bruun på VSAB i Filipstad. Han monterade ihop en Volvotraktor utan framhjul och en skogsvagn med en fast men styrbar midja. Bruunett-skotaren var född och serietillverkningen startade 1964.

Marknaden för skotare

Idag tillverkas de flesta skotarna i Sverige eller Finland. Av företag som John Deere, Komatsu Forest, Ponsse, Rottne, Eco Log, Logset & Sampo-Rosenlew. Mer än hälften av allt virke som avverkas i Världen körs ut med skotare och totalt säljs ca 2000 skotare varje år.

Skotarens storlek

De största skotarna lastar runt 20 ton virke. Genomsnittlig storlek (lastvikt) i sverige är idag ca 15 ton. Utvecklingen har gått mot större och större maskiner och med hjälp av bredare däck och bärande stålband så kan markskadorna hållas nere.

Mindre skotare

Det tillverkas även mindre skotare och de köps ofta av självverksamma skogsägare. De minsta lastar 1-3 ton virke. I storleksklassen 3-5 tons lastförmåga finns skotare som används professionellt av entreprenörer inom park- & trädgård, naturvård och skogsgallring.

Antal skotare i Sverige

Det finns ca 9 500 skotare registrerade i Sverige idag. Av dessa är ca 3000 skotare yngre än 10 år. Drygt 2000 skotare går heltid hos svenska avverkningsentreprenörer och skogsbolag. Tillsammans kör dessa 2000 skogsmaskiner ut ca 80 miljoner kubikmeter virke per år.

Svenska tillverkare av skotare

I Sverige tillverkas större skotare av Komatsu Forest (Umeå), Eco Log (Söderhamn), Rottne (Rottne). Mindre skotare tillverkas av Malwa (Skene), Vimek (Vindeln), Terri (Älmhult), Kranman (Bullarn) & Alstor (Dingle). Varje år säljs ca 350-400 nya skotare i Sverige.