Rev 1. 2015-06-16
Bild


Det är inte alltid det lättaste att som ny dyka in i en digital community.
För att underlätta för dig som är ny medlem eller osäker har vi startat denna kampanj för att skriva mer om skog.
Målet är att alla som vill ska kunna vara med och delta i skogsdiskussioner på skogsforum, blåbär som skogsstjärna!

För det är ju faktiskt så att ju fler som skriver om skog, desto mer lär vi oss alla. Vi passade även på att göra om ett Svenskt ordspråk just för detta:

Alla kan något, men ingen kan allt!

För så enkelt är det ju. Man kan inte kunna allt, och det man inte kan kan någon annan och vice versa. Det är detta som är så bra med Skogsforum, vi lär av varandra!

Varför ska du ta dig tiden att starta trådar, blogga eller svara på frågor om skog, skogsbruk och skogsmaskiner?

- Troligtvis så lär du dig mer. Om ämnet, men också kanske om hur andra synsätt är.
- Du hjälper andra, dels att din text kan vara svaret för många andra, dels förstår fler att det inte egentligen finns något negativt med att delta i diskussioner, även om man kanske själv tycker att man ställer en dum fråga, eller ett givet påstående.
- Vill du så kan du vara helt anonym, eller helt publik. Du väljer helt själv och beroende på valet kan helt nya dörrar öppna sig. Många har fått nya vänner genom skogsforum, flera har fått jobb, flera har också knutit affärsrelationer. Andra har ”bara” lärt sig mer om skogsbruk.
- Det finns verkligen inga dumma frågor, alla kan något, men ingen kan allt!

Diskussionsklimatet

Det kan vara ett hårt klimat på nätet idag. Vissa nätverk tenderar på något konstigt sätt att plocka fram det sämsta i oss. Skogsforum har under sina tio år på webben dock i stort sett varit förskonat från sådana otrevligheter och vi kommer göra allt för att vårt trevliga klimat ska fortsätta och bli ännu bättre. En stor hjälp i detta är att vi alla kan anmäla oegentligheter via anmäla knappen som finns till varje inlägg. Är det något vi moderatorer och administratörer missar så fångas det upp genom en anmälan. Alla medlemmar kan anmäla inlägg.

Vad är anledningen till att det är gott klimat på skogsforum?

- Fokuset har alltid legat på kunskap, vi vill lära oss mer om skog, skogsbruk och skogsmaskiner. Vi vill diskutera nyheter, lära oss av andra och även förmedla kunskap eller okunskap till andra.
- Vi har en förståelse för andra, att verkligheten och förutsättningarna kan se annorlunda ut, något som kan avspegla sig i trådar. ”Hur tänkte du nu” är bättre än svordomar.

Olika språk behöver inte vara ett hinder idag

Det finns flera trådar på skogsforum som startats på andra språk än Svenska. Närliggande språk förstår många av oss, engelska likaså. Ibland används ex Google Translate för att skapa trådar på skogsforum, det finns idag både kunskap och teknik som gör att språket inte behöver vara ett hinder.
Pröva hellre än avstå om du är osäker. Gissningsvis kommer du bli förvånad över hur bra det fungerar.

Enkla tips för att starta en tråd

- Hitta dina nyckelord. Vad handlar ditt spörsmål om egentligen? Hitta det unika och använd dessa ord i rubriken. Börja också texten med din fråga, nyckelord eller spörsmål. Då blir det enklare att läsa.
- Använd korta meningar med punkt och bryt gärna av texten i stycken. Allt för att det vara lättare att läsa.
- Ladda upp bilder (bilagor). En bild säger mer än tusen ord, det är en sanning. Bilder engagerar och höjer garanterat deltagandet i tråden.

Vad händer om det blir fel?

Ingen fara. Vi som jobbar med skogsforum har alla verktyg som behövs för att hjälpa till att ställa alla till rätta. Postar du i fel kategori så kan vi flytta. Visas inte en bild så kan vi ändra. Finns redan frågan ställd så kan vi eller andra medlemmar länka och vi kan sedan låsa tråden om vi vill att diskussionen ska fortsätta i en annan tråd.
Det är alltså inte något farligt om det blir fel, det viktiga är att det skrivs - så vi alla kan lära vidare!

Hur startar man en tråd på skogsforum?

Klicka igång videon nedan och titta hur enkelt det är!Sugen på att testa att skriva själv i Hej Världen Tråden?
Testa direkt: Hej Världen Tråden!

Funktioner på startsidan

Här nedan visas vilka de viktigaste funktionerna är på startsidan. Klicka på bilden för se den i fullstorlek.

Bild


Så, välkommen in i vår gemenskap, alla är välkomna!