Ja, det kanske låter lite tillspetsat men om man går igenom branschfakta och statistik från bl a Skosstyrelsen och SCB så ser man ett tydligt mönster: trots att Södra "halvan" av landet, d v s Götaland och Svealand, "bara" rymmer 45% av landets skogsmarksareal så svarar denna landshalvan för ungefär 2/3 av landets skogsbruk.

Här finns 7 av 10 skogsägare och lika stor andel av landets entreprenörer och av alla avverkade kubikmeter under ett år faller 67% i söder. Många vet inte om detta faktum men det beror ju givetvis på att tillväxten är större per hektar ju längre söderut man kommer. Fortsätter man t ex till Tyskland så får man ju ut ännu mer kubikmeter per år och hektar...

Den som är intresserad kan läsa mer på: http://bit.ly/aEpPdy eller titta på kartan på http://bit.ly/c2kI9v

Vad innebär då detta? Jo det innebär att mycket annat påverkas av detta faktum som t ex vart skogsjobben finns, vart maskinerna säljs och behöver servas, vart virkesbilarna kör mest osv. Något som däremot inte har följt med denna utveckling är den högre skogliga utbildningen där t ex Jägmästarutbildningen genomförs i Umeå och det sydligaste man kan komma om man vill läsa skog på högskolenivå är Skinnskatteberg eller Gammelkroppa. I alla fall om man avser "traditionella" skogsutbildningar. Växjö Universitet finns ju förvisso med viss skoglig inriktning. Men visst skulle man kunna utbilda Jägmästare i t ex Jönköping!? Sveriges skogliga mittpunkt!
MVH
Tbj.

0 kommentarer | Läst 9203 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Torbjörn Johnsen

Delägare

Blev medlem: mån 10 nov 2008, 23:09

Torbjörns Blogg
På min blogg vill jag berätta mer om vem jag är och hur jag tänker kring olika skogsrelaterade ämnen. Jag vill också försöka vrida och vända lite på vedertagna sanningar och stora frågor. Framför allt när det gäller teknik- och marknadsfrågor som intresserat mig i hela mitt yrkesverksamma skogsliv.

Efter att under många år ha följt Skogsforum som medlem och även samarbetspart fick jag i januari 2016 förmånen att bli kollega och kompanjon med Fredrik Reuter, som heltidsmedarbetare och delägare i Skogsforum! Innan jag kom hit jobbade jag under många år som ansvarig för Elmias skogsmässor och från den tiden finns en och annan anekdot som också kan vara värd att berätta.