Något som kommer upp med jämna mellanrum här på forumet är vad man kör med och hur det fungerar hemma på gården :-? .

Så! lite mer om vad jag har och varför jag gick i tankar om just dessa. Först och främst läser jag ofta om vilka maskiner som fungerar bra...och det finns en del. Men det första man bör ställa sig (tycker jag) är vad man har för förutsättningar i skogen, och vilket arbete är maskinen tänkt att användas till de närmsta åren. en Hypro hjulburen 755 är kanske ultimat för en, men kanske inte för något annan. T ex.

På gården står nu en Valmet 6600, en Mowi huggarvagn 1250 WD med kranen P50T (utskjut). Tillbehör: dikesskopa, Naarva s23c och pto pump. En Niab 5-15B. INGET av detta har gjort mig besviken hittills :-bd , snarare tvärtom.

Förutsättningarna då? Har MYCKET första gallringar som kommer, och utförs så gott som varje år. Dessa utförs till stor del av stickvägsgående skördare, tyvärr innebär gallring överlag att man ökar risken för vindfällor. Vilket blir ett runtåkande vart år genom gallringarna, detta har Mowin klarat med bravur måste jag säga! Naarvan på kranen upparbetar nästan alla vindfällor direkt på vagnen (drivare) kan inte gå smidigare.
En del svv grupper med träd, allt mellan 15-40 träd som står långt ifrån väg gör det oekonomiskt att dra dit en skördare för.
Mindre gallringar 0,2 upp till 1 hektar som också dessa är långt ifrån väg, går man snabbt igenom med Mowi/naarva.
Har även en del åtgärder som behöver göras när det är i princip permafrost ute, ofta pga markförhållandena. Lycka till med att få dit en
skördare då! :ympray: blir liksom att ta en kölapp. Och till slut kommer de framåt våren... :((
Till slut får man väl lägga till ved, rundbalskörning och lite annan smått och gott.

Funderingar varför jag valde just de redskap/modell/märke som jag gjorde, eller vill bara kolla hur de fungerar, fråga på!

2 kommentarer | Läst 2004 ggr

Mer om bloggaren

frågande och vetande

Proffshuggare

Blev medlem: tor 07 apr 2011, 16:15

Kommentarer

av sundelius mån 12 nov 2018, 11:13
Är duktigt nyfiken på det där att upparbeta direkt på vagn med Naarvan
Har du lust att utveckla hur arbetsmetoden går till lite?
av frågande och vetande tis 13 nov 2018, 16:39
Då både vagn och naarvan är relativt nya för mig, håller jag fortfarande på att utveckla någon form av teknik:). Kranens räckvidd är 7,8m och Boggin ihoptryckt, så har inga större problem att hålla naarvan bakom vagnen och upparbeta rakt mot grinden. Däremot är det förstagallringsträd och inga större jag gör det med, vill inte fresta kranen för mycket. Pga att det är mindre träd och kranen så stark som den är, är det inga större problem med att vinkla träden så man kan få dem någorlunda längs med stickvägar och på så vis kunna upparbeta dem på vagnen. Gå också att greppa träden i roten, mata ett par meter tills rotänden får lite övervikt, låta roten gå ner i marken medan man ställer trädet upp och lägger ner det i den riktningen man vill ha. Annars är sågen alltid med:) ska inte krångla för mycket, tar tid och det bara sliter på grejorna.