Jag har kört med Husqvarnas farmarsågar i många år men med tiden har de blivit lite slitna och med det har tanken om att skaffa en ny såg infunnit sig allt oftare. När man pratar nya sågar så handlar det oftast om Husqvarna eller Stihl men ingen av deras modeller gav mig direkt någon "vill ha känsla". Echo är en såg som jag hört mycket gott om och efter lång tids velande, kännande och klämmande, lusläsning av tester och andras omdömen om Echos sågar så föll valet till slut på en Echo CS-501SX.



Jag kan bara säga att sågen motsvarade alla mina förväntningar. Det är inte den starkaste sågen i klassen men den har ett klipp i motorn som det räcker för mig. Den har en ergonomi som gör att den känns lätt att såga med och den har justerskruvar för H och L och den bjuder inte på några överaskningar alls, varken positiva eller negativa. Kort sagt en skittråkig såg men det sagt i positiv bemärkelse. För till syvende och sist, alla vill väl ha en såg som bara startar och går när man drar i snöret?

Att jag är väldigt nöjd med mitt nyförvärv kan väl knappast ha undgått någon men faktum är att jag blev så nöjd så jag köpte en såg till....



Det blev en Echo CS-310ES och det var ett totalt impulsköp och det var ett inköp som jag till början ångrade för den lilla 30 kubikaren och jag fick ingen bra start alls. När jag tankade upp och startade den första gången var min första tanke att vad fan är det för jävla skit jag köpt? Sågen varvade inte upp och det gick inte att såga med den. Det var helt klart att förgasaren behövde en justering och det var då det uppstod ett problem, ställskruvarna var pluggade och täckta med ett lock och dilemmat var att om jag tog bort locket och pluggarna så fanns en risk att garantin upphörde. Men det sägs att om man vill ha omelett måste man knäcka ägget och så fick det bli, på vinst eller förlust. Så efter att lock och pluggar åkte och efter en viss justering så började sågen bete sig som man förväntar sig av en motorsåg. Sen fick den följa med ut på en dikesröjning och efter några tankar och finjustering började sågen gå riktigt bra.
Efter att ha sågat med den i några månader kan jag bara konstatera att det är en riktig bra såg! Man måste komma ihåg att den är bara på 30 kubik men den är rolig att såga med och jag använder den till dikesröjningar, röjning av överväxta planteringar där man inte kommer in med röjsåg, klengallring och till att städa upp enstaka och mindre fällen.
Några detaljer med sågen tycker jag dock är mindre bra. Tankvolymen hade kunnat vara lite större, det blir många stopp för tankning men åter igen, det är en 30-kubikare och det är lite orättvist att jämföra med en 50-kubikare. En detalj som är störande är att på mitt exemplar så lossnar o-ringen som skall täta oljelocket så varje gång man fyller på olja måste man peta tillbaka den i spåret på locket.
Jag skulle inte säga att det är en farmarsåg även om vridet i motorn påminner om en farmarsåg. Den är helt enkelt lite för liten och lite för klent byggd för att kvala in men jag tycker också att det är lite nedvärderande att kalla den hobbysåg. Semifarmarsåg? Den klarar att kvista och aptera enstaka fällen men det är inte en såg jag skulle vilja kvista med en hel dag. Och den duger också att ha med sig som backup ifall jag skulle råka köra fast 50-kubikaren vilket jag ännu inte, peppar peppar, lyckats med. Då är Echos prosåg CS-390ESX ett mycket bättre val men en sådan ligger nära CS-501SX i både inköpspris och vikt så för min behov känns en sådan såg inte befogad.

Jag har nu kört med sågarna några månader och jag är mycket nöjd med mina sågar och de kompletterar varandra otroligt bra även om de är väldigt olika. Inköp av såg nummer ett har jag aldrig ångrat och köpet av såg nummer två är jag nu väldigt nöjd med även om det tog ett litet tag innan vi fann varandra.
Min förhoppning är att jag kan ha mina sågar i många år och den generösa garantin på 5 år borgar delvis för det. Och även om det nu är Echo som gäller sju dagar i veckan så har jag inte gett upp Husqvarna helt och hållet. Jag har planer att göra en översyn på min gamla 55-kubikare, bland annat ska den få ny koppling. För man vet inte, kommer det en storm som ställer till det och det blir att rotsåga vindfällen så kommer 55-kubikaren att vara mitt första val för dess like till slitvatg får man leta efter.

2 kommentarer | Läst 853 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Rotvältaren

Huggarmästare

Blev medlem: ons 11 mar 2020, 22:24

Kommentarer

av totte lör 25 jun 2022, 17:45
Så trevligt att läsa välbalanserade omdömen. Mycket bra konsumentupplysning för sågköpare.

Husqvarna 55 är bland det bästa de gjort sedan 70-talet, enligt min åsikt.
av Rotvältaren lör 25 jun 2022, 18:27
totte skrev:Så trevligt att läsa välbalanserade omdömen. Mycket bra konsumentupplysning för sågköpare.

Husqvarna 55 är bland det bästa de gjort sedan 70-talet, enligt min åsikt.


Tackar! Jag läste mycket om CS-501SX, bland annat här på forumet, och jag kände och klämde på den ett flertal gånger och ett tag trodde jag att ÅF skulle kasta ut mig. Men då visste jag vad jag kunde förvänta mig när köpet äntligen blev av. Impulsköp är väl inte att rekommendera men den här gången gick det bra och därför ville jag skriva lite om CS-310ES eftersom den är lite "doldis" och kanske uppfattas som "billigt skräp som säljs från pall på varuhus".
Och Husqvarna 55 är definitivt inget man skojar bort!