Det var länge sen jag skrev här i bloggen men nu är det läge att lite mer personligt försöka summera Gallringsdagarna 2017. Det är intensiva dagar att göra ett sådant här arrangemang och det föregås av en hel del intensiva dagar av planering. Sen går det ju åt några dagar efteråt innan allt är klart och avslutat också. Därefter går det att få lite perspektiv på tillvaron och då är det några saker som sticker ut på ett väldigt positivt sätt:

Det första är att det är otroligt roligt att göra en aktivitet som Gallringsdagarna! De bidrar med kunskap och med innehåll till den fortsatta diskussionen om allt som har med gallring att göra. Både på här på Skogsforum men även på andra ställen. Det ger också både mig och Fredrik en fin möjlighet att få samarbeta med fantastiska personer. Utan personer som Henrik (JanO) och Oskar (getost91) hade det varit väldigt svårt att göra ett arrangemang så långt hemifrån mig (i Jönköping) och Fredrik (i Säffle). Nu fick vi utmärkt hjälp av två personer som både hade järnkoll på lokala förutsättningar och möjligheter och som också la ner sin själ och hårt arbete för att det här skulle bli bra. Vips så var vår tvåmanna-organisation dubbelt så stor!

Sen måste jag också uppmärksamma Fredrik M (Tåndemåla) utan vars hjälp det hade varit omöjligt att köra Gallringsdagar med jämförelseceller. Dels så var han redan inför Gallringsdagarna 2016 med och utformade en metodik för att med rimlig arbetsinsats få en beståndsmätning som håller tillräckligt hög säkerhetsnivå. Dels har han också gjort själva mätarbetet där varje yta har mätts upp två gånger (före och efter) och i något fall även kontrollmätts en gång extra. Med alla mätdata levererade i tid och på ett sådant sätt så att Fredrik (Reuter) enkelt kunnat sammanställa dem för tryck av foldrar och beståndsskyltar. Tåndemåla har ett detaljminne som får min fru att blekna (ja, inte hon själv då givetvis men hennes mycket väl utvecklade minne för detaljer :-ss ). Och som om inte det skulle vara nog så var han med och jobbade med allt praktiskt dagarna innan Gallringsdagarna och vips så ökade vår genomförar-organisation med 25% till!

En annan sak som är väldigt stimulerande är också att träffa alla dessa kompetenta entreprenörer och maskinförare som finns lite varstans i landet. Grangärde inget undantag! Som t ex Per på Grangärde åkeri som byggde vår nya skogsväg. Jag hade svårt att se hur detta fullständiga moras av sten skulle bli en farbar väg men hokus-pokus så var stenen borta och en trevlig och stabil skogsväg slingrade sig fram genom landskapet. Eller Anders, som egentligen pensionerat sig efter att kört både skotare och hjullastare genom åren men som nu fick rycka in och hjälpa till och köra hjullastare under in- och utflytt. Jag har sällan sett någon skyffla ut 140 kubikmeter flis så snabbt! Inte ens under Elmiaåren där det körts en och annan skopa :d

Under gallringsarbetet i jämförelsecellerna träffade jag och Fredrik också på många drivna entreprenörer och maskinförare. Professionella och effektiva yrkesmän och kvinnor (högsta skotarprestationen gjordes av en tjej). Och så halvproffs och Uvskogen givetvis som åtog sig att hugga och köra manuellgallringen! i kamp mot vädrets makter lyckades de i stort klämma arbetet på en dag.

Under själva Gallringsdagarna kan vi sen lägga till alla sköna forummedlemmar som ställde upp och tog hand om entrén och div praktiska sysslor. Med eran hjälp ökade vi organisationens omfattning med ytterligare flera hundra procent! listan kan fortsättas med Handbollsklubben från Ludvika som skötte parkringarna. Bussbolaget som skyttlade besökare eller cateringen som höll alla mätta och nöjda. Och sist men inte minst också Bergvik Skog och Stora Enso som har varit mycket måna om att hjälpa till med ett lämpligt område och som letat inom hela sitt verksamhetsområde efter en bra plats.

Nu har dammet lagt sig och vi sammanfattar Gallringsdagarna 2017 för att sedan fundera över hur vi gör nästa år. Fredrik och jag kommer att göra en rejäl avstämning med företagen som var med för att hitta rätt anslag inför framtiden. Men redan nu längtar jag tills vi får chans att träffas nästa gång!

5 kommentarer | Läst 3452 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Torbjörn Johnsen

Delägare

Blev medlem: mån 10 nov 2008, 22:09

Torbjörns Blogg
På min blogg vill jag berätta mer om vem jag är och hur jag tänker kring olika skogsrelaterade ämnen. Jag vill också försöka vrida och vända lite på vedertagna sanningar och stora frågor. Framför allt när det gäller teknik- och marknadsfrågor som intresserat mig i hela mitt yrkesverksamma skogsliv.

Efter att under många år ha följt Skogsforum som medlem och även samarbetspart fick jag i januari 2016 förmånen att bli kollega och kompanjon med Fredrik Reuter, som heltidsmedarbetare och delägare i Skogsforum! Innan jag kom hit jobbade jag under många år som ansvarig för Elmias skogsmässor och från den tiden finns en och annan anekdot som också kan vara värd att berätta.

Kommentarer

av Erre ons 04 okt 2017, 17:14
Bara att lyfta på kepsen å buga för ett fantastiskt bra och väl utfört arbete. Med allt.
Från start till mål.
Magiskt!

Hoppas att du och Fredrik orkar fortsätta med sånt här. Ett arrangemang varje år som flyttar runt i landet.
Nu är det gallringstema som gäller.
Finns många andra teman man kan ha oxå i framtiden.

Tack än en gång för denna gång Torbjörn! :-bd
av halvproffs ons 04 okt 2017, 17:21
×2 på erres inlägg.
av sundelius ons 04 okt 2017, 20:44
x 3
När Erre är först att kommentera är det bara att hålla me, han beskriver det bättre än mig
av Vardon ons 04 okt 2017, 21:20
X4

Det är alltid trevligt med såna här evenmang. Ungefär som skogsnolia var har jag hört flera beskriva det som
av Göt ons 04 okt 2017, 21:40
X5
Ett fantastiskt arrangemang. Pratade med några grannar som är betydligt större skogsägare än jag, deras kommentar "mycket bättre än Elmia" och dom brukar vara där varje gång