Det var länge sedan jag skrev i bloggen här på forumet. Jag hade ambitionen att vara lite mer frekvent men tiden har en förmåga att inte räcka till. Men än finns tid för bättring :wink:

Det händer mycket i bakgrunden som inte syns här på forumet, i alla fall inte nu direkt, så min tanke med det här inlägget (och kanske flera) är att visa lite vad som händer "bakom kulisserna". Snart har det gått ett år sedan jag började som "parhäst" till Fredrik med heltidsarbete i Skogsforum och det har jag inte ångat en dag! Roligare kan det knappast bli för en skogsnörd som jag :ugeek:

Jag bor ju i Jönköping och Fredrik bor i Säffle så vi sitter inte direkt på samma kontor och skaver. Men vi pratar varje dag i telefon och jobbar mycket "i molnet" vilket fungerar alldeles utmärkt. Nån gång per månad träffas vi och ägnar lite mer tid åt planering på längre horisont.
Både Fredrik och jag ägnar ganska mycket tid åt att fara runt till företag och skogsfolk för att skriva, plåta och filma. Vi har ambitionen att kontinuerligt försöka bidra med matnyttigheter och underhållning i såväl text, bild och film. Förra veckan gjorde jag en rejäl Norrlandsturné med stopp i Umeå, Färila, Örnsköldsvik, Söderhamn och några fler orter. På hemvägen även på SMF-stämman i Stockholm. Besöket hos killarna på El-Forest var mycket intressant och det resulterade i den här tråden om El-Forest Elturbo ger 50 kW extra i skördaren

I Färila träffade jag JPS-Teknik som gör sågenheter till skördaraggregat. Det blev en rundvandring i fabriken och ett snöigt skogsbesök hos Hans Bruun (jorå, dom är släkt!) som körde en Samposkördare med JPS-enhet i Keslaggregatet. JPS Teknik är ännu ett av dessa fantastiska, innovativa företag som tillverkar avancerade, högteknologiska prylar och exporterar till ett antal länder världen över. Reportage med video kommer innan veckan är slut. Sen håller jag också på och filar på ett litet reportage om marknaden för björktimmer som ska upp här på forumet så småningom. Fredrik har många spännande saker på gång i sin landsända. Bl a ska han följa upp en testkörning av Iggesunds nya Blue Line svärd som vi lagt ut på en entreprenör. I den här tråden kan ni bl a se en video från de första kapen med BlueLine-svärden: Daniel1470 - Iggesund Blue Line nya skördarsvärd Nu lär det ha kapats åtskilliga tusen kubik och det ska bli spännande att höra hur omdömet blir.
Ett skogsreportage hos en Gremoentreprenör och en djupdykning i Hultdins A-grip står också överst på Fredriks priolista.

Vi har vissa funderingar på att göra en uppföljning (reportage/film) efter Gallringsdagarna 2016 i Velinga-skogen. Tanken är att göra en skade- & stickvägsinventering i de olika jämförelsecellerna och sedan redovisa det här på forumet. Vi håller tummarna för att vi får någon dag med lite stabilt barmarksväder utan regn och blåst.

När det gäller Gallringsdagarna 2017 är vi nu i full gång och letar markvärd. Vi har kontakt med tre större markägare i Mellansverige och de letar i sina skogsbruksplaner efter lämpliga gallringsområden. Nästa steg är att besöka de områden som föreslås för att se hur de ser ut IRL. Mer information kommer allt eftersom det börjar röra på sig i tråden om Gallringsdagarna 2017

En hel del tid ägnar jag nu också åt företag som vill planera in annonsering på Skogsforum under 2017. Vi har haft en bra tillströmning av annonsörer under 2016 och många företag är nu ivriga att boka in 2017. Jag får många signaler om att det kommer intressanta nyheter nästa år och det vill man självklart visa upp för alla oss här på Skogsforum. Det är fantastiskt att se vilken positiv inställning företagen har till Skogsforum. Idag träffade jag t ex Honda MC som berättade att de har fått en rejäl försäljningsökning sedan de lanserade sitt höst-erbjudande som annonsör på Skogsforum (Honda är kategorisponsor för ATV-kategorin).

De senaste veckorna har det blivit mycket bilåkande och jag börjar få allt mer påtaglig "motorsågsabstinens". Det var fantastiskt kul att få jobba med motorsåg igen under förberedelsejobbet inför Gallringsdagarna och det är med visst avund jag ser era bilder och filmer från jobbet med motor- & röjsåg. Tanken har slagit mig att jag ska sätta ut en kontaktannons. Typ "Medelålders man med motorsågsabstinens söker skogsfastighet med gallrings- och röjningsbehov. Helst i Jönköpingstrakten." Skämt åsido så skulle jag uppskatta om det fins någon vänlig skogsägare i närheten som kan upplåta lite skog som man kan hugga i "vid behov". Som t ex när man vill göra röj- eller motorsågstester, videofilma eller bara få känna tillfredsställelsen av att göra ett snyggt skogsjobb. Ja, ni förstår säkert vad jag menar.

En annan fråga som Fredrik och jag bollar just nu är att göra "Röjningsdagar" fram på vårkanten. Tanken har väckts här på forumet efter Gallringsdagarna och det skulle kunna bli en bra aktivitet. Inte med samma omfattning som Gallringsdagarna men med ett bra innehåll av både skogsskötsel, redskap och arbetsmetodik. Och givetvis viltskadeproblematik. Kom gärna med idéer och förslag så får vi se om vi kan sy ihop något som är lagom pretentiöst.

Ha det gott!

10 kommentarer | Läst 5970 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Torbjörn Johnsen

Delägare

Blev medlem: mån 10 nov 2008, 23:09

Torbjörns Blogg
På min blogg vill jag berätta mer om vem jag är och hur jag tänker kring olika skogsrelaterade ämnen. Jag vill också försöka vrida och vända lite på vedertagna sanningar och stora frågor. Framför allt när det gäller teknik- och marknadsfrågor som intresserat mig i hela mitt yrkesverksamma skogsliv.

Efter att under många år ha följt Skogsforum som medlem och även samarbetspart fick jag i januari 2016 förmånen att bli kollega och kompanjon med Fredrik Reuter, som heltidsmedarbetare och delägare i Skogsforum! Innan jag kom hit jobbade jag under många år som ansvarig för Elmias skogsmässor och från den tiden finns en och annan anekdot som också kan vara värd att berätta.

Kommentarer

av totte fre 18 nov 2016, 02:15
Det händer en hel del numera, Skogsforum känns nu mer som en aktör och inte bara en "anslagstavla" för skogsfolk. Det är riktigt roligt att läsa om den positiva responsen därute, verkar som Skogsforum håller på att bli en viktig faktor i det skandinaviska skogsbruket och industrin, våra grannländers medlemmar, inte att förglömma.
av Erre fre 18 nov 2016, 08:02
Håller med totte.
Har hänt mycket på forumet nu på kort tid.
Gallringsdagarna var en milstolpe.
Att fysiskt träffas och kunna diskutera i verkligheten, ansikte mot ansikte med medlemmar.
Fortsätt på inslagen linje med ert fantastiskta arbete.
av Mangan fre 18 nov 2016, 08:35
Jag har skog och stuga för övernattning, 12 mil från Jkp.Välkommen!
av Torbjörn Johnsen fre 18 nov 2016, 08:47
Tack @Mangan!
Kul @totte & @Erre att ni uppskattar Skogsforums utveckling. Sen vill jag vara tydlig med att säga att Skogsforums goda rykte inte har skapats i år utan att det är resultatet av en långsiktig och konsekvent närvaro i den digitala skogsvärlden. En aktivitet som Gallringsdagarna har möjligen bidragit till att ännu fler utanför Skogsforums "kärna" av skogsägare och maskinfolk har upptäckt vår del av den skogliga världen. Och så är det ju fantastiskt roligt att träffas också!
av isteskog fre 18 nov 2016, 09:17
Jag sprider ut till allt skogsfolk om Skogsforum och har börjat märka att allt fler vet vad Skogsforum är för något. Röjningsdagarna låter intressant. Är inte upplägget för avancerat så kanhända en annan är intresserad att visa röjning i mitt område. Har anordnat enklare skogsdagar förr! :)
av Torbjörn Johnsen fre 18 nov 2016, 09:37
Härligt att höra @Isteskog! Ska vi köra röjningsdagar tror jag på ett enkelt koncept och gärna med forumister som värdar. Bättre att kunna köra i hanterbar storlek på fler ställen än att göra en enda stor aktivitet. Vi filar vidare på konceptet!
av lfq fre 18 nov 2016, 10:45
När du började tror jag att jag skrev något om att SF skulle synas mer offentligt vad gäller skogsfrågor. Det har det verkligen gjort inte bara genom att dra fram problemen med hur SNF sköter sin skog. Jag tror att också att SF har bidragit till att frågor som är angelägna för oss debatteras oftare i tidningar och andra media. SF upplevs nog som en tung röst.
Man får heller inte glömma allt det arbete som gjorts för att bygga upp SF till den stadiga plattform det nu är.
av totte fre 18 nov 2016, 14:43
Sen vill jag vara tydlig med att säga att Skogsforums goda rykte inte har skapats i år utan att det är resultatet av en långsiktig och konsekvent närvaro i den digitala skogsvärlden.


Visst är det så, ett stort jobb har gjorts genom åren av Fredrik och alla medlemmar. Skogsforum har ju länge varit ett forum för inbördes utbyte mellan skogsmänniskor av alla slag och det är och förblir nog kärnan. Vad som skett som ett resultat är väl att forumet mer och mer uppmärksammats utanför sin egen krets, som en aktör med viss tyngd i de flesta skogsrelaterade frågor. Ditt engagemang i Skogsforum kan väl ses som en följd av utvecklingen, det finns ett större behov av tid och kraft för kontakterna utåt. Mina funderingar om hur jag ser på det förstås.

Skulle tillägga att det gläder mig att du verkar trivas så bra med jobbet!
av Slurfi fre 18 nov 2016, 18:17
Jag har pratat med några skogsgubbar nyligt och de hade aldrig hört talas om Skogsforum.se !
Vad ska man säga om det egentligen och hur ska man få med dem?
av Erre fre 18 nov 2016, 19:08
Totte är rätt ute i vanlig ordning.
Väldigt bra skrivet.
Precis så det känns.
Fredrik, moderatorer och medlemmar har byggt upp detta.
Sen har det blivit en väldigt positivt utveckling av forumet när du kom med Torbjörn.


Så heder och tack till er alla som för detta forum framåt. Med inlägg, studiebesök och länkar till läsvärda artiklar.