Den här veckan har det varit höstlov och de yngsta barnen har varit hemma från skolan så det har blivit lite "frånvaro" från skogsforum av och till. Har även passat på att fixa ett takbyte på en altan. Började med att riva balkongen på andra våningen. Altantaket var byggt in alldeles under balkongen. Själva balkongplattan var gjuten i betong, i en ram av järnbalk och massivt armerad. Byggd när huset uppfördes 1938. Det var rejäl betong på den tiden. Plattan körde jag bort med en inhyrd Hilti en helg för några veckor sedan. Det var ett riktigt hästjobb #:-s

När sedan betongen och järnbalken var borta så kom jag åt att rensa bort fuktskadat virke i husstommen. Det har läckt in vatten där balkongplattan anslutit mot vägg efter att ytskyddet gett med sig men det räckte med att såga bort en meter av bärande bjälken och klämma in lite friskt regelvirke och en del drev. Sen åkte yttertaket på altanen av. Tre lager papptak (väger mer än man tror) och råsponten revs bort. Takbjälkarna på altanen var 45 x 170 och jag byggdes på dem med en regel till som fästes med ettantal spikplåtar och ankarskruv i varje regel. Prima 45 x 145 , C24 från Södra inköpt på ByggMax och förvånansvärt bra både kvalité och rakhet.
Nu blev det stadigt och bra med plats för 30 cm isolering i taket (ifall man kommer på att vinterbona altanen) och sen åkte ett nytt lager råspont på. Enligt YR.no skulle det börja regna kl. 12.00 i går så jag visste när nya pappen var tvungen att vara på. Och det stämde banne mig nästan på minuten. Jag håller YR.no högt när det gäller tillförlitliga prognoser ^:)^

Nästa vecka är höstlovet över och då blir det full rulle igen. Fram tills dess ska jag och Fredrik läsa in oss på ett gäng intressanta examensarbeten och se om vi hittar något som är värt några rader här på Skogsforum.

5 kommentarer | Läst 4498 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Torbjörn Johnsen

Delägare

Blev medlem: mån 10 nov 2008, 22:09

Torbjörns Blogg
På min blogg vill jag berätta mer om vem jag är och hur jag tänker kring olika skogsrelaterade ämnen. Jag vill också försöka vrida och vända lite på vedertagna sanningar och stora frågor. Framför allt när det gäller teknik- och marknadsfrågor som intresserat mig i hela mitt yrkesverksamma skogsliv.

Efter att under många år ha följt Skogsforum som medlem och även samarbetspart fick jag i januari 2016 förmånen att bli kollega och kompanjon med Fredrik Reuter, som heltidsmedarbetare och delägare i Skogsforum! Innan jag kom hit jobbade jag under många år som ansvarig för Elmias skogsmässor och från den tiden finns en och annan anekdot som också kan vara värd att berätta.

Kommentarer

av Slurfi fre 03 nov 2017, 00:10
Härligt att läsa och skåda, tur med regnet.
av Erre fre 03 nov 2017, 06:20
Snyggt jobbat!
Skönt med en prognos som stämde med verkligheten.
av lfq fre 03 nov 2017, 07:25
Balkonger var ju vanligare förr men jag tror inte att användes särskilt mycket. Så nu blev det plats för bra med isolering istället. Nästa projekt blir alltså att bygga in altanen. Kul att se lite byggprojekt mellan varven.
av totte fre 03 nov 2017, 12:26
Tunga grejor det där. Att bila betong är ganska omskakande, kan man väl säga. Och takpapp ja, det är fruktansvärt tunghanterat. Ser ju ut att bli riktigt bra. Så är det ju extra skönt att ha rensat upp i ett sånt där otrevligt skadeställe och veta att det är friskt och i ordning.

Tur är något som den skicklige har!
av sundelius lör 04 nov 2017, 22:21
Bra jobbat Torbjörn
Du kan ju snickra också