Nu har man länge nog glidit runt på en räkmacka och fått rikligt med hjälp från er på forumet, så nu känner jag att det är dags att ge lite tillbaka!

Kommer här skriva en del om mina projekt som jag dragit igång i skogen, och förhoppningsvis kan jag med detta hjälpa någon som funderar på att dra igång något liknande med tankar, bilder och erfarenheter vad som gått bra...och kanske mindre bra.

FÖRST UT!

Hybridlärk
planterades 2016 på ca 2 hektar. Lite reflektioner och lärdomar som jag ska ta med mig framöver är! VILTBETNING. Har aldrig haft problem med viltbetning tidigare i någon föryngring, och därmed fick jag för mig att detta inte skulle vara något större problem...fel #-o . Man (jag) måste spruta med trico eller något annat mindre smakligt. Knöt löst lite fårull runt en del plantor ett år, visade sig nästkommande år att "löst" inte var löst nog en del ull satt hårt spänt runt lärken med risk för att skada den, så det blev till att ta bort den igen. Trots en del intensiv betning på en del plantor, så tar sig faktiskt lärken! Planterade även en del plantor på prov i ett område som var blött (för att se hur de tog sig), det var stående vatten bara en liten bit under ytan. Dessa plantor har tagit sig, men är inte alls med i matchen av de som står på den friska delen. En del är knappt högre än vad de var när jag planterade dem. Det kan då jämföras med övriga beståndet där en oskadad planta ligger på en tillväxt på ca 1,2 m per säsong. Har även Bok och Ek som lämnades i den tidigare avverkningen, under några av dessa planterade jag under för att se även här hur plantorna tog sig. Resultatet! under kronverket på Eken och Boken har lärken tagit sig med ca hälften av tillväxten i jämförelse (0,6m per säsong).

Finns Mycket att lära av sina föryngringar, gäller bara att man tar sig tid att titta :-b . Så tycker jag, och det finns en hel del mer att säga om lärken. Men detta var väl i stora drag, funderingar! fråga på :-bd

6 kommentarer | Läst 1478 ggr

Mer om bloggaren

frågande och vetande

Proffshuggare

Blev medlem: tor 07 apr 2011, 16:15

Kommentarer

av totte tor 08 nov 2018, 13:40
Trevligt initiativ, välkommen till blogg-gänget!
av frågande och vetande tor 08 nov 2018, 18:48
Tackar tackar! Hoppas det är några som kan dra fördel av ens erfarenheter.
av Erre tor 08 nov 2018, 20:21
Ska bli spännande att följa. :-bd

Säger som totte.
Välkommen till blogg-gänget.
av sundelius tor 08 nov 2018, 21:12
Hade du mycket problem med fejning på lärkplantorna?
Tror du plåtskyddet som man sätter på toppskottet som diskuterats här på forumet skulle fungera?
av frågande och vetande tor 08 nov 2018, 21:41
Erre skrev:Ska bli spännande att följa. :-bd

Säger som totte.
Välkommen till blogg-gänget.


Tackar ödmukast:). Drar lite vart av varje som jag gjort genom åren på fastigheten, så det blir lite gott och blandat godispåse. Förhoppningsvis är det något som kan falla i smaken.
av frågande och vetande tor 08 nov 2018, 22:05
sundelius skrev:Hade du mycket problem med fejning på lärkplantorna?
Tror du plåtskyddet som man sätter på toppskottet som diskuterats här på forumet skulle fungera?


Visst har jag en del som fejats. Men det handlar om enstaka få och inget jag lagt något vikt på. kan tillägga att av de ca 1000 plantor som hade fårull på sig hade inga fejningsskador första året. Vad jag nu kunde se. Viltbetningen var den stora delen där mer än hälften hade betats. Plåtskyddet tror jag nog kan fungera, men hur mår älgen av att få en metallbit i munnen? Kankske inte är så farligt. För min del handlar
Det också om tid...jag har dessvärre inte så mycket tid som jag hade önskat att vara i skogen, utan måste ha något som går fortare att applicera.

Kan även tillägga att området med lärk är beläget mellan en väg (inte något vidare trafikerad) och 65 årig granskog. De närmaste 30m mot vägen är viltbetningen obefintlig OM man jämför med betningen mot granskogen. Det syns också på plantorna då närmast vägen har en helt annan höjd än mot granskogen. Börjar för övrigt spruta plantorna i augusti då det märks att betningen har börjat.