Ja, det blir ju faktiskt vinter även i Skåne och lite förberedelser kan vara lämpligt. Vi har lite morötter och palsternackor kvar i jorden, så som vi hade förra året. Täckta med ett rejält lager löv så klarar de sig bra även om det blir ordentligt kallt ett tag. Täckte gjorde jag för ett par dagar sen.En del bänkar och andra små trädgårdsmöbler inburna i växthuset.Fågelstugan har stått uppe ett par dar nu.Så det väsentligaste. Utan fungerande snöslunga så är det nästan ofrånkomligt att det blir en rejäl snövinter, så den har nu fått en ordentlig höstservice. Den har stått sen nån gång i våras när jag körde ner den till baksidan av uthuset för sommarförvaring. Dessförinnan hade den inte gått alls sen förra årets höstservice, det blev aldrig snö så det var lönt att köra. Startade på andra rycket nu, uppenbarligen är motorn i bra skick. Kollade oljan, ingen åtgärd. Det som mest behövde var att smörja upp reglagen, efter att ha stått så länge så kärvade det lite här och där. Så en avborstning och blåsning med tryckluft för att bli av med det värsta dammet, mest sågdamm från cirkelsågen.Viktigt är att ordentligt tvätta ur och sen vaxa utkastet. Det är särskilt väsentligt här nere där man får räkna med mest blötsnö. Lite luftpåfyllning i däcken, och några tag med smörjsprutan för lagren till inmatarspiralen avslutade,Upptäckte ett jobb att göra också.Provade att pumpa, men det blåste nästan fritt igenom, så slangen har troligen torkat och spruckit. Har suttit där i nästan nio år så det må väl vara den förlåtet. Anskaffning av två nya slangar må göras, lika bra att fövänta sig att den andra också ger upp när som helst.

9 kommentarer | Läst 870 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av halvproffs ons 05 dec 2018, 18:49
Skönt ha allt i ordning tills snön kommer. Funkar den bra i blötsnö också?
av totte ons 05 dec 2018, 19:49
Hyggligt, såpass man kan vänta sig av en slunga i vettigt skick. Blir alltid mycket kortare kastlängd när det är blött.
av Vardon ons 05 dec 2018, 21:23
Skåne kanske inte har mycket snö, men den som kommer blåser all till ett ställe och har blandat sig med jord och blir något liknande betong.
av halvproffs ons 05 dec 2018, 21:47
Kanske skulle ha varit en betongpump istället då. :mrgreen:
av Erre ons 05 dec 2018, 22:06
halvproffs skrev:Kanske skulle ha varit en betongpump istället då. :mrgreen:

:lol: :lol:
Härligt med en blogg från dig igen totte.
Finns att göra i vanlig ordning. :-bd
av totte ons 05 dec 2018, 23:51
Betongpump, ja kanske det :d

Jodå Vardon det stämmer, Skånesnön är inte som vanlig snö. Nån gång på 50-talet elller så så var det en stor snöstorm. SJ skickade ner en stor snöslunga från malmbanan. Första rejäla drivan så for hela fläkten i bitar.

Finns att göra Erre, det är bara en fråga om att få det till att bli av.
av Kse fre 07 dec 2018, 16:29
Ja ni ska alltid vara värst där i andra ändan.
Nog har man ju hört nån stolle påstå att kylan är kallare där nere men att snön är snöigare var nått nytt. 😄
Förmodar att tomten är skäggigare oxå. 😉
av totte fre 07 dec 2018, 17:16
Tomten är skäggigare, det stämmer nog. Hur det är med minusgraderna vet jag inte. Men snön är inte snöigare, den är jordigare.
av Kse sön 09 dec 2018, 10:47
Ja jag kanske formulerade mig lite fel, jorden är snöigare förstås. 😄