Det var ju utlovat regn och regn blev det, började så smått sent i går kväll. Ett ganska fint regn som väter bra, mycket behövligt. Det är rejält torrt i marken här, vilket märks inte minst i björkdungen där jag hämtat björkveden. Där brukar det stå blankvatten i många hålor, men inte nu.

Jag trotsade regnvädret idag och tuffade iväg ner i hagen med traktorn för att dra hem resten av veden. Tre lass på den lilla lunningsvagnen blev det. Så värst stora lass blir det inte. Svårigheten är inte att det inte får plats eller att traktorn inte orkar. Mest är det en fråga om att lyckas binda så att pinnarna hänger med. Upptäckte idag att jag tappat en klen bit i förrgår, låg i gräset i hagen.

En rätt stor bit tappade jag idag från första lasset, den fick ligga till andra rundan. Sen följde allt med så allt är hemma nu. Blöt blir man, men med fiberpälströja så håller man värmen så länge man är igång. Vatten tål man, det är kylan som inte är bra, så det vill till att klä sig rätt. Traktorn skötte sig fint, enda problemet med den är tomgången som aldrig blivit riktigt pålitlig. Kan gå jämnt och fint en bra stund ibland, vissa gånger går den bara sekunder och sen stannar den. Misstänker lite glapp i spjällaxel med åtföljande tjuvluft.

Sista lasset hemkört och avlastat. Ser väl ut som det skulle kunna bli en och en halv till två m3 ved stjälpt mått. Sen är det fullt i vedboden.


4 kommentarer | Läst 639 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre lör 04 jul 2020, 17:14
Bra kämpat i regnet. Jag hann precis klart med mina hängrännor och stuprör i tid.

Ingen som kommer att frysa i vinter nere hos er. 👍
av th lör 04 jul 2020, 17:32
Ett tips när du lunnar många smala pinnar är att ha två spännband, ett vid vagnen och ett någon meter eller två från slutet av bunten. Detta gör att bunten håller ihop bättre och minskar betydligt risken för att någon slana sliter sig loss. Funkar utmärkt när man lunnar med Järnhäst och borde funka även med en vagn.
av lfq lör 04 jul 2020, 18:15
Kan ju bli en kall juli så då är det skönt att inte behöva vara gniden med veden.
av totte lör 04 jul 2020, 20:02
Gott det att du hann klart med det Erre. Sånt jobb är inte skoj att göra i dåligt väder och så behövs ju rännorna nu när det regnar. Vi skall inte frysa nej.

Tack för tipset th. Tror jag gjorde så förra året, men glömde bort det nu.

Hha, jo vi eldade en brasa idag, när det blir lite svalt och fuktigt så behövs det. Vår beredskap är god!