I fredags var jag på Wrangelsdal och hjälpte till med Manges ved. Där ligger en rejäl hög med gammal alm och annat som Mange fällt för en hel del år sen och det skall kapas och klyvas till pannved. Jag sågade med Jonsered 621 och Magnus och Börje klöv. Börje är den piggaste av oss, men så är han bara 87 år gammal. Krutgubbe är bara förnamnet.


Första frostnatten blev natten till söndagen men det var inte mer än knappt en grad kallt. I alla fall fortfarande vitt i gräset i fårhagen vid tiotiden på förmiddagen.



En rejäl regnbåge på måndagen. Kolla man noga ser man att det var en dubbel, men den övre var mycket diffus.



Så var det klart med årets ved härhemma. Andra lasset med torr pannved av poppel upparbetat till kaminved.

Sista skvätten.


Ganska fullt men det är ju tyvärr en liten glipa i överkant här framme. Men, det är ved så det räcker i vinter. Riktigt dålig ved är den här poppeln. Redan från start är det inte mycket värme per volym, men nu när den legat fyra år så är det mycket som har röta av olika grader. Den är i vilket fall gratis, och längre in ligger det några kubik prima björkved (som också är gratis).


Uppstädat och klart lite senare.


Den 1:a eller 2:a november är det nu sagt att Emilia hämtas av den blivande ägaren. Så då har jag lite tid på mig att damma av franska fröken och samla ihop och bifoga alla delarna som ligger på hyllor och annorstädes.

3 kommentarer | Läst 824 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tor 14 okt 2021, 22:01
Skönt att ha det klart.

Du får se det positivt. Nu blir det mycket plats ledigt i garaget när du behöver greja med något annat.
av Elmhult fre 15 okt 2021, 10:27
Bra jobbat! Extra bra jobbat att inte vara bortskämd med vedmaskin som en annan. Ändå ska man gnälla lite. Så är det bara. Med tanke på elpriset nu så är man väldigt glad att man inte ersatte gamla pannan med en värmepump. Nu har man anledning att le när man hugger ved.
av totte fre 15 okt 2021, 13:43
Jo det var ju väldigt sent i år, just för att jag visste att det fanns torr pannved att hämta. Sant det om plats, skall bli bra att kunna köra in traktorn och andra maskiner utan krångel.

Tack Elmhult. Vi har ju bara en kamin, men eldar man rätt så håller den nästan halva huset och elvärmen går inte mycket annat än när det är riktigt kallt, så veden värmer både själ och kropp. Så är jag glad att jag bytte luft-luft-värmepumpen förra vintern, märker ju att den nya är avsevärt effektivare än det gamla skrammelverket.