Det har varit mycket torrt här. Sommaren var som känt varm och nederbördsfattig. Hösten var också torr till största delen, det lilla regn som föll sögs direkt upp i den torra marken. Inte förrän fram i februari och den snö som kom började läget bli lite bättre. Nu har vi haft en dryg vecka med regn och åter regn, runt 90 mm har det kommit. Och nu äntligen kan vi se resultat.

För en dryg vecka sen svämmade bäcken över för första gången:


Det sjönk tillbaka och har sen stigit och sjunkit flera gånger under veckan som var. Vid en promenad ner utmed kanten igår såg det ut så här:


Lite längre bort har grannen anlagt en stor damm på det som tidigare var betesmark. Den har stått i stort sett helt tom sen i somras, men nu är dammen bräddfull:


På SMHI:s sida om vattenbrist kan man nu se att i små grundvattenmagasin är nivån nu nära det normala, medan det i stora magasin fortfarande är under det normala i den här trakten. Det betyder i alla fall att vi knappast behöver oroa oss för vår brunn under den närmaste tiden.
https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sve ... attenbrist

Apropå grannen med dammen, hans tomt kanske man inte skall kliva in på objuden:


Fast han är rätt hygglig när man snackar med honom, tror inte det är riktig så allvarligt menat.

Odlingssäsongen närmar sig, för några dagar sen var jag och la ut fiberduk där vi skall ha våra tidigpotatis, för att få jorden varm så fort som möjligt.


Sättpotatis anskaffad och ligger på groning:


Purjolöksplantor i krukor.


Och i häcken börjar redan knopparna spricka:


6 kommentarer | Läst 1219 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Hema sön 17 mar 2019, 21:00
👍
av Erre sön 17 mar 2019, 22:07
Skönt att det börjar bli lite mer normalt med vattnet.
Något man ofta tar för givet. Att det alltid ska finnas vatten.

Å en ny växt och odlingssäsong på g med 👍.
Borde ta efter er och odla lite här med. Iallafall lite potatis.
av totte mån 18 mar 2019, 01:08
Efter förra sommarn så har man väl blivit lite mer orolig för det där med vattentillgång, men sägs här omkring att det inte finns nåt minne av att det har sinat i vår eller grannarnas brunn.

Odla potatis är inte så dumt. Försök att hitta nånstans där det inte varit tjock gammal gräsvall, det vill gärna bli massor av knäpparlarver som gör gångar i knölarna.
av lfq mån 18 mar 2019, 08:58
Ribes ser ju riktigt fin ut. Var glad att han inte har någon grävargen. Vår hund har fått för mycket av det och vi måste hägna in allt, både rabatter och grönsaker.
av Kse mån 18 mar 2019, 21:56
Du den grannen ska man inte bråka med. 😄
av totte mån 18 mar 2019, 23:56
Försöker verka oförarglig när jag träffar honom 8)

lfq: En av de få uppfostringsdetaljer vi faktiskt lyckats riktigt bra med är att lära våra hundar att inte trampa i trädgårdsland och rabatter.