Det som havererat är att fläkten inte går. Själva pumpen fungerar, men ger naturligtvis mycket dålig effekt när luften inte cirkulerar igenom lamellerna. Frågan var då om det är motorn som lagt av eller något annat. Avgör man förstås genom att kolla om motorn får ström. Om det vore så att motorn är kass så har jag faktiskt en i reserv. Förre husägaren hade fått uteenheten utbytt på garanti och den gamla stod kvar här i ett uthus när vi flyttade in. Jag plockade ur fläkten från den innan jag fraktade iväg den till återvinningen.

Först av med fronten. En bunt plåtskruvar att lossa.Lossa fläktmotorn och skala fram trådarna i de två som skall leda ström till motorn. Genom att kolla reserven jag har så vet jag att det är den röda och den svarta. Tyvärr blev beskedet inte vad jag önskade.Ingen spänning här alltså sitter felet i kontrollenheten så att byta fläktmotor är ingen idé. Skruvade ihop den igen, jag kan använda den nu, så länge det inte är riktigt kallt ute så ger den i alla fall en del värme. Men jag märkte just igår kväll, när det sen blev lite frost till natten, att det blev mycket lite värme när temperaturen sjönk ner mot nollan.

Det här är, vad jag vet, en billig varuhusapparat. Känner inte alls för att lägga ner några pengar på att få den reparerad, om det ens går. Det blir till att kolla marknaden och få en ny pump installerad.

8 kommentarer | Läst 386 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre sön 11 okt 2020, 17:51
Surt att det inte var fläkten.

Vi monterade en sån i förra kåken.
En rätt dyr. 13000-14000kr.
10 år sa montören. Sen är det inte mycket med dom.
av totte sön 11 okt 2020, 18:23
Jo, det hade ju varit bra, då kanske man kunde kört nån vinter till. Men den gamla har nog suttit här i tio år minst, så jag har väl närmast väntat på det. Jag räknar med att hamna på nåt sånt pris. Tänker inte köpa billigaste skrotet från Jula och dess likar, det får bli en nivå bättre än så. Skall till att börja undersöka alternativen nu, vill ju ha en montör från trakten.
av tallen100 sön 11 okt 2020, 18:37
Mitsubishi verkar vara bra, behöver nog vara i prisklassen mellan 15-20 tusen för att de ska hålla och fungera bra🤔
av totte sön 11 okt 2020, 21:00
Jo, verkar så tallen. Mitsubishi har jag sett många härikring har. Skall höra mig för om bra lokala firmor, känns bäst så.
av ananders sön 11 okt 2020, 22:01
Lite typiskt att grejer ska haverera när man behöver dem.

Hoppas det blir en bra och smidig lösning på det hela.
av totte mån 12 okt 2020, 01:18
Jomen så är det ju nästan alltid. Och tack, det skall nog bli både smidigt och bra utom för det stackars bankkontot.
av Mangan mån 12 okt 2020, 23:46
Det sitter inte något relä inlött på kontrollkortet som du kan byta? Eller om du har tur, i hållare? Är det frekvensstyrd fläkt, eller av/på?
av totte tis 13 okt 2020, 00:33
Den är av/på. Det är inte alls omöjligt, Mangan, att det är nåt enkelt, relä tex som du säger. Men jag ser inte att den här mackapären har nån framtid. Budgetapparat som redan suttit där i minst tio år. Troligen riktigt dålig verkningsgrad, högljudd och med en del rätt irriterande beteenden, så jag struntar i nån mer felsökning, men tack för tipset. Har fått tips om en bra liten firma som skall kontaktas nu i veckan, så får vi se var det landar.