En av häckarna här har varit hårt nedtryckt, dels av kastanjen som överskuggar men också av blötsnö som kom för ett par år sen och tryckte ner den rätt ordentligt. Jag har alltså tänkt ganska länge att försöka hyfsa till den. Det syns på bilden hur den har "vält" i den bortre änden.



En bra stund senare har häcksaxen och bitvis motorsågen fått tugga bort en bra bit.



Men nästan längst ned där den mest ligger ned så hade det samlats en stor hög med löv uppe bland de nedvikta grenarna. Jag tog en kratta och skulle riva bort lövet. Efter att ha fått av ett par decimeter så såg jag plötsligt något ljust och spräckligt. En igelkott har rett sitt vinteride i lövet. Efter att ha konstaterat att jag inte vare sig rubbat eller skadat kotten så skottade jag omedelbart tillbaka allt löv jag tagit bort. Har sen läst att igelkottar inte vaknar förrän det blir 15 grader varmt så den har förhoppningsvis inte blivit störd och får nu lugnt sova vidare.

Lövhögen mitt inne bland grenarna syns lite dåligt på bilden men i därinne sover Kotte.


Några av det tidigaste vårblommorna kikar fram nere under kastanjen, snödroppar och vintergäck.



9 kommentarer | Läst 1698 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog ons 13 feb 2019, 22:02
Ni har ju vår! :surp:

Vilken tur att du inte störde igelkotten. Trevligast
gäst jag kan tänka mig i trädgården :-bd
av Erre ons 13 feb 2019, 23:06
Håller med Jens.
Igelkottar ska man vara rädd om. 👍
Så det var bra räddat.

+9 grader här idag.
Så det poppar nog upp vårtecken här med snart.
av totte ons 13 feb 2019, 23:49
Igelkottar är mycket trevliga och nyttiga djur, äter en massa små odjur, är väldigt fridfulla och kan bli ganska tama.

9 grader här också och sol, men blåste rätt hårt, så det åtminstone fanns nåt att klaga på. Tror det blir vår enligt SMHI till helgen, dels skall det varit över noll i dygnsmedel i fem dagar men det finns en datumgräns vid 15:e februari också. Innan dess förklaras det inte som vår. Vi har nog faktiskt vinter här enligt kartan, men nere i Kristianstad har det aldrig varit vinter i år.
av tallen100 tor 14 feb 2019, 00:22
Igelkott har jag tyvärr inte sett på åratal, det är bra djur dom tar väl huggorm sägs det.
av Uvskogen tor 14 feb 2019, 15:57
Håller med, vi hade igelkott på tomten i många år. Saknar den fortfarande.
av lfq tor 14 feb 2019, 17:36
Löv är väl en sorts återbruk och kan de fungera som vinteride är det toppen. Minns hur villaägare förr brände löv i tunnor vilket spred en stickande odör i grannskapet.
av lfq tor 14 feb 2019, 17:58
Löv är väl en sorts återbruk och kan de fungera som vinteride är det toppen. Minns hur villaägare förr brände löv i tunnor vilket spred en stickande odör i grannskapet.
av sundelius fre 15 feb 2019, 00:08
Bra där med kotten
I somras så skrämde jag fram en som låg och vilade under den yttertrappa jag renoverade varvid husägaren kommer farande med en spade.
- Vad gör du, frågade jag
- Ska slå ihjäl han, de är fulla med fästingar och parasiter, svarade gubben.
- Slår du ihjäl kotten så slår jag ihjäl dig, replikerade jag varvid gubben lommade in på altanen igen och blängde surt på både mig och kotten :grin:
av totte fre 15 feb 2019, 00:10
Löv räfsar jag bara ihop när det är så tjockt att det kväver gräset inunder. Det jag räfsat ihop använder jag för att täcka rotsaker som är kvar i jorden. Gott att skörda färska morötter och palsternackor i februari. Sen fräser jag ner det till våren, mycket näring i det. Och nu ser jag ju att det funkar fint för igelkotten också.

Sundelius: Sicken jäkla surgubbe, verkar ha fått allting om bakfoten. Rätt svar han fick!