I går kom hustrun och undrade varför det rinner vatten på golvet i pumprummet/tvättstugan. En snabbundersökning visade att det droppade rätt friskt under anslutningen för tryckströmbrytaren. Som tur är är där klinkergolv med golvbrunn så några vattenskador är det i alla fall inte frågan om. Det var rätt sent så jag lät det bero tills idag. Men jag hade ju mina aningar. När något börjar läcka spontant så är det nästan alltid korrosion av något slag.

Lite närmare undersökning idag visade just vad jag trodde, lättmetallbasen för brytaren hade det gått hål i. Bara att snabbt kolla om det fanns att köpa i stan. Jula hade hemma och exakt samma modell, vilket ju alltid underlättar när man skall byta. Så det blev en rask runda in till Kristianstad och inköp av brytare á 549 kr. En sväng in till gode vännen Olle i Vä för lite snack och en kopp fika och sen hem och montera.

Avmonterat. Antecknade ordningen för båda kablarna innan jag kopplade loss.


Påmonterat. Pumpen gick åt rätt håll. Lite justering av trycket så var allt i funktion.


Här läckte det.


Från insidan efter att ha skrapat lite med en mejsel. Med kemisk metall bör den gå att reparera, så kan den gamla brytaren ligga i reserv sen.


6 kommentarer | Läst 708 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Hema lör 31 aug 2019, 15:51
👍
av Mangan lör 31 aug 2019, 17:42
Lite oväntat fel, trodde nog den skjulle ha spruckit i gängan?
av lfq lör 31 aug 2019, 18:17
Pumpen fick du väl med på husköpet så den hade väl gjort sitt? Förutseende av förra ägaren att ha ett vattentätt golv.
Är i funderartagen på att dra vatten från en djup brunn (6 m) och vidare in i huset. Så frågan är om jag ska bygga ett eget pumphus istället för att ha allt inne. Jag har ju bara trägolv så med tanke på ditt missöde med pumpen så blir det nog ett nedgrävt pumphus
av Mangan lör 31 aug 2019, 20:49
En pump måste du ha med golvbrunn, allt annat är att be om problem.
av Erre lör 31 aug 2019, 22:15
Skönt med fel som man kan ta i lite lugn och ro. Slippa börja riva i allt så fort det märks.
Bra lagat. 👍
av totte lör 31 aug 2019, 23:10
Pumpen är helt OK vad som går att bedöma utifrån.

Spricker gör det väldigt sällan och i så fall oftast ganska direkt, beroende på för hård dragning vid montering. Men det finns mycket små kemiska saker i vatten som med tiden kan äta på metallen.

Håller helt med Mangan, där en pump står måste det kunna rinna ut vatten utan att orsaka skador. Står den på ett trägolv så säger Murphys lag att frågan inte är om det kommer att rinna vatten utan när. Så ett nergrävt pumphus är värt kostnaden och mödan.

Sant det Erre, det är inte skoj och blir ofta inte bra med paniklagningar.