Det var inte länge sen jag fick ny vindruta på Peugeoten, 17 november blog/totte/ny-vindruta-till-slut_b-8586.html. Fick ett stenskott idag och så sprack det en dryg dm. Nu var det precis i kanten på passagerarsidan, så besiktningen lär inte klaga. Bara att hoppas nu att sprickan inte ränner iväg så kan jag leva med det ett tag, men nog är det retligt. Ni ser det vita strecket från kanten på rutan, det är sprickan. Stenskottsmärket sitter bara nån cm in från kanten.


Det var inte heller länge sen jag fick ny värmepump, 30 oktober blog/totte/varmepumpen-pa-plats_b-8563.html. Nu har jag tyckt att den har levererat rätt dåligt när det blivit några minusgrader. Ringde nu i veckan och klagade. Värmepumpsmannen kom idag och han konstaterade att det är något fel på den och att det förstås måste åtgärdas. På ett vis är jag belåten, det hade ju varit illa om pumpen inte skulle ha varit bättre än så här. Det blir ju ett garantiärende så det är inget problem. Bara det att just nu skulle jag verkligen behövt fullt varmluftsblås, istället för en småljummen bris. Får hoppas att jag får problemet löst snabbt. Han lovade att återkomma så snart som möjligt.

Tur jag har ett extra element, annars skulle det inte gå att sitta alls i det här rummet utan yllemössa och fodrad parkas. Skriva blogg med tumvantar är dessutom småknepigt. Men jag vågar inte ens tänka på elräkningen för den här månaden.


Kaminen är i alla fall hel sen jag fick dit nya stenar för ett par veckor sen och där uppe i vardagsrummet är det varmt och skönt trots den isiga nordan som ligger på nu.

Scilla fäller just nu, så vi har vadat i drivor av gyllene hår. Man orkar bara inte släpa fram dammsugaren varenda dag. Så i förra veckan gjorde jag slag i saken och inhandlade en laddbar skaftdammsugare, Bosch BBHF220. Funkar riktigt bra, med roterande borste i munstycket så tar den upp hundhåret rätt effektivt. Snabbt och smidigt att ta fram och gå runt med, inget bök med slangar och sladdar. Mycket bra som komplement till den vanliga snabeldraken.


10 kommentarer | Läst 815 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog tor 11 feb 2021, 21:19
Förbaskat irriterande när en aldels ny ruta får sig en sprick. Skedde mig med min Outlander veckan efter att jag köpte den, och då var rutan aldels ny. Man om du har tur går det ju att fixa utan att byta. Jag skulle få en verkstad till att titta på den, innan spricken blir större.
av Jocke91 tor 11 feb 2021, 21:50
Kan det jävlas så ska det jävlas som man säger.
Synd på rutan och tråkigt att värmepumpen krånglar speciellt nu när det är lite kyligt ute.
Det där med elräkningar är sällan kul, men så länge elbolaget inte skickar med en tårta så är det bara att be för att den är överkomlig.
av Röjkvist fre 12 feb 2021, 10:44
Min nya värmepump stannade helt för ett tag sedan.
Felet var att strömbrytaren för pumpen hade söderbrända kontakter i brytaren!
En brytare som vi i princip aldrig rör.
av Erre fre 12 feb 2021, 11:00
Stenskott får man alltid direkt efter ett rutbyte 🤷‍♂️.
Sist jag bytte ruta fanns en försäkring för 500 spänn. Så hade man 3 månaders garanti. Även om man fick stenskott. Betalade det å fick vänta 5 månader på första stenskottet. 🤪
av totte fre 12 feb 2021, 13:30
Tvivlar på att dom kan laga detta. Ett vanligt stenskott fixar dom, men en spricka som löpt iväg undrar jag, men jag skall höra mig för förstås.

Det var mycket olämplig tid för den nya fina pumpen att bråka. Gångna natten var vi nere på -17, hade verkligen behövt den i bra trim. Funkat bra när det varit över noll, lite dåligt har jag nog tyckt vid ett par tre minus. Ner under -10 blir det ingen märkbar värme. Väntar bara på tårtan nu!

Om det hade varit ett så enkelt fel här, Röjkvist. Men tyvärr inte, strömförsörjningen är det inget fel på.

Typiskt Erre! Jag har ingen sån försäkring. Jaja, får se hur det blir framöver. Har i alla fall fem års garanti på värmepumpen och det har bara gått dryga tre månader.
av Slurfi lör 13 feb 2021, 23:51
Sannolikt har du koll men jag nämner iaf att man måste hålla innerdelens luftfilter rent och fint annars tappar den fort i effekt, tänkte på att ni har hundhår i farten som kan täppa för luftflödet.
En sån dammsugare har vi åxå, otroligt bra grej.
av erik sön 14 feb 2021, 00:08
Blev sugen på en sån där dammsugare, men nu när jag räknade på det så kom jag fram till att jag redan har fem dammsugare, så det kan få vänta :) men det är otroligt vad hår de kan producera när de är igång. Vår Sajka kan man borsta av en hel påse löst hår och hon kan ändå få ett par svarta byxor att byta färg bara genom att gå förbi dem precis efter.
av johan eriksson sön 14 feb 2021, 06:44
Lite som här då, noll drag i skorstenen till köksspisen, husets viktigaste värmekälla, så det fick bli att slå på samtliga element i huset, vi har ju bara direktverkande el, dock vågade vi inte slå på det i köket, ingen kunde svara på när det var igång senast, så troligen 20-30år sedan sist. Började leta efter en lämplig ersättare till det och närmaste fanns i Kalmar. Så det fick bli en akutresa dit. Sedan montering av det i går eftermiddag.
Nästa månads elräkning kan nog bli spännande, hus byggt 1897, dåligt isolerat och direktverkande el är ingen bra kombination.
Får bli en luftvärmepump nu till våren, och hoppas på att sotaren kan komma ut och kika på skorstenen snarast.
av Mangan sön 14 feb 2021, 11:14
Jo, när det är kallt så sätts skorstenarna på prov. I veckan började det bli varmt och ryka från vår skorsten (liten soteld). Sotarn var här och kollade och det såg bra ut, men ändå funkade pelletspannan dåligt. Det visade sig till slut vara flagor från skorstenen som hade lagt sig och täppt till i en böj i rökrörsanslutningen. Dåligt drag hade gett dålig förbränning som gett tjärbildning i skorstenen.
av totte sön 14 feb 2021, 13:19
Jodå Slurfi, filtren är rena. Men tack för påminnelsen.

Så är det här också Erik, man fattar inte hur det kan bli nån hund kvar när man borstat. Och sen har man likväl ett gult pälsöverdrag på kläder, möbler, golv och allt annat. Är fortfarande väldigt nöjd med dammsugaren, men man skall ha klart för sig att den är ett komplement och inte kan ersätta en vanlig. Sämst med just denna är att behållaren är rätt liten och måste tömmas nästan var gång. Det går i o f s fort och enkelt, så det är inget stort problem.

Skorstenen till kaminen funkar i alla fall bra här och att elda håller övre delen av huset i behaglig temperatur. Hoppas ni får ordning på skorstenen Johan. En värmepump (som fungerar) är inte så dumt att ha. Fundera noga på var den skall sitta så det blir bästa spridning av varmluften.

Tur det inte blev värre Mangan. En soteld kan bli en rejäl katastrof om det vill sig illa. Sotare är en viktig yrkesgrupp. I synnerhet erfarna sotare vet vanligen allt om eld, eldstäder och rökgångar.