Det var dags igen för träffen i den fantastiska hembygdsparken i Degeberga. Tidigare hette ju det evenemanget Tändkulan, men det flyttades 2011 eller 201212 till Norra Åsum utanför Kristianstad. Det blev inte någon succé, vad jag har hört. Nu sedan några år tillbaka så arrangerar Traktorvännerna den här träffen tillsammans med hembygdsföreningen. Det är inte lika omfattande som det var på Tändkulans tid, framför allt vad gäller motorer och maskiner. Däremot verkar traktorbeståndet vara lika stort, och det förefaller ju logiskt med tanke på arrangören.

Vi var ett rätt hyggligt motorsågsgäng där även i år, trots att det inte var någon utannonserad internationell sågträff. Likväl kom det två från Norge, två från Finland och en från Tyskland. Vi var 6 från Sverige, Magnus och Anette, Johan, Jocke, Richard och jag. I år hade vi endast utställning och kapade inte alls. Endast Jan från Tyskland körde lite med såg och slöjdade ett par små alster.

Det är fredag vid tvåtiden och jag har nyss anlänt.



Nere i dalen börjar traktorerna samlas så smått.


Så blir det fredag kväll och vi ordnar grillfest med såggänget. Två grillar kan producera rätt mycket rök, som gör sig fint i motljus.


Lördagsförmiddagen var jag en smula trött och tog lite sovmorgon. Magen var lite konstig, måste väl ha varit den grillade majsen. Och ändå så försökte jag hålla den i form med whisky. Nå jag piggnade till ordentligt fram på dagen. På kvällen var det dags för den stora gemensamma middagen med helstekt gris och tillbehör. Synnerligen vällagat och gott var det. Och ingen majs så jag mådde helt bra på söndagsmorgonen.




Senare på kvällen hade vi lite kvällsunderhållning borta vid sågutställningen. Jan från Tyskland har en mycket fin grammofon, den är så modern så den är helt sladdlös och behöver inte ens laddas. Man bara vevar lite så spelar den.


En av våra grannar i parken var en dansk med den här helvetsmaskinen. På andra bilden syns att maskinen just är en bit upp i luften. Det är alltså en jordstamp. Bränsle sprutas in och en tändning sker när man trycker på en liten spak vid handtaget. Så hoppar klunsen, som väger runt 100 kg flera decimeter upp i luften och landar sen med en rejäl duns. Förhoppningsvis har men då inte fötterna i vägen. Lär numera vara totalförbjuden av arbetarskyddstyrelsen. Kan nog också tycka att en vibroplatta känns betydligt säkrare.



Zackows från Jonstorp, Höganäs hade med sig en ånglokomobil som drev ett litet ramsågverk. Det sågar inte fort men många små brädor sågades ändå fram under de två dagarna.


"Traktormannen", Lennart Svensson, var på plats med två traktorer, flera vagnar och massor av gamla redskap.


Så lite blandade bilder.









En riktig pärla anlände på söndagen och var på plats några timmar.





En perfekt illustration till ordet "dollargrin".


Båda dagarna körs en traktorparad nere i dalen. Efter söndagens parad, som började vid tretiden och var slut strax efter halv fyra slutar det hela. Alla börjar packa ihop och lasta upp, det är ganska mycket som skall köras iväg och det är många som har rejäla trailerekipage med många traktorer.

6 kommentarer | Läst 1873 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tis 10 jul 2018, 06:54
Härligt!
Säger som vardon.
-verkar varit en bra helg.
:-bd
av totte tis 10 jul 2018, 20:14
Jomen, det var en toppenbra helg (undantaget lördag förmiddag :ymsick: :oops: ). Trots torkan så var det fantastiskt just dessa dagar med varmt och fint sommarväder. Förra året störtregnade det mest hela tiden, det var inte särdeles behagligt.
av johan eriksson ons 11 jul 2018, 20:10
Det var en trevlig träff.
Och Delmag M2S, helvetesstampen, hamnade hyffsat högt upp på min villhöver lista.
Har en film från när Inger-Lise provkörde den i mörker.
av johan eriksson ons 11 jul 2018, 20:11
Och i dagsljus, med ägaren från Bornholm som förare.
https://youtu.be/Dsl5htAYl0w
av Slurfi tor 12 jul 2018, 20:23
Ser fint ut