Var några dagar som det var riktigt trevligt väder med sol, svag vinf och vårtemperaturer, som mest 14 på lördagen. Vi passade på att städa upp lite i trädgården, klippa bort vissna stjälkar och kratta runt lite i rabbaterna. Så ficka jag för mig att snygga upp kalkstensgången på framsidan. Högg bort den värsta ogräsväxten.
Var ju fint läge att avnjuta eftermiddagsfikat utomhus.Natten mot söndag kom det nån slags konstig vit substans uppifrån. När jag kikade ut på småtimmarna så fruktade jag det värsta för då fullkomligt vräkte det ner. Måste ha lugnat ner sig rätt snart för på förmiddagen så var det inte mer än högst ett par cm. Det mesta har töat bort under dagen. Men det var en rejäl skillnad i vädret mot igår, bara knappa fem grader och snålblåst. Blev bara hundpromenaden utomhus idag.


Hörde plötsligt ett mullrande. Det var väghyveln. Inte den äldre mannen som brukar hyvla med en BM-hyvel, utan en annan förmåga med en uråldrig Caterpillar 212 med skruvväxlar. Vad jag kunnat hitta så är den från 50-talet.Bra hyvlat blev det. Riktigt skoj att se en sån gammal klenod välskött och i drift. Hoppas nu bara att vår ordinarie hyvlare inte har drabbats av vare sig viruset eller nåt annat elände.

9 kommentarer | Läst 683 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av tallen100 sön 29 mar 2020, 22:54
Nog var maskinerna från förr finare att titta på, undrar om inte den där gamla caten har en sån där tvåcylindrig ponymotor till startmotor?

Inte har du börjat snusa igen? Tycker det ser ut som en dosa bredvid kaffebrickan :d
av totte sön 29 mar 2020, 23:19
Faktiskt verkar det som om den hade ponymotor från det lilla jag hittat på nätet. Gott ljud var det i den. 4-cyl diesel, 45 hk. Inte mycket men det räckte tydligen bra för jobbet.

Nejdå jag snusar inte, ingen risk att jag nånsin börjar efter den pärsen jag hade. Men hustrun stoppar in såna där små damprillor, det är en sån dosa där ligger.
av Slurfi mån 30 mar 2020, 00:51
Cat är kultur, man måste alltid titta på dom.
av Erre mån 30 mar 2020, 06:01
Började med fundera när jag såg dosan på bordet.

Oväntad hyvel. 😳
av ananders mån 30 mar 2020, 12:26
Undrar om du inte ställde fram klockan lite för många timmar. För efter den tideräkningen jag lever eftet så kom det vita natten mot söndag. :ugeek:
av Stampep mån 30 mar 2020, 12:56
Dom är fräna dom där gamla hyvlarna, riktigt kul när man får se nån som faktiskt vet hur dom fungerar och gör ett bra jobb med dom. Snart finns det väl ingen som kan hyvla en väg om datorn får virus😳
av totte mån 30 mar 2020, 17:40
Ha, det är inte klockan som är felställd, det är bara huvet som går fel! Ändrat ovan.

Körde faktiskt en hyvel med skruvväxlar i lumpen, BM från 1958. Rätt knepiga grejor att hantera.
av k_h mån 30 mar 2020, 17:58
Skruvväxel? undrar mekanisk analfabet.
av totte mån 30 mar 2020, 18:40
Stora snäckväxlar med hävarmar som används för att lyfta bladet och för de flesta andra funktioner som numera görs med hydraulik. Inuti hytten sitter en slags växellåda med spakar som kopplar in axlar som vrider de olika funktionerna.

Här är en gedigen broschyr om BM VHK 85, från 1960, som visar det mesta: https://www.volvoce.com/-/media/volvoce ... f?v=hiEyPw