Så lider då "jullovet" mot slutet, oxveckorna väntar framöver. Men det har varit mycket skönt att få koppla av ordentligt ett par veckor. Mycket har det inte blivit gjort utöver det nödvändiga, vedhämtning, snöskottning och annat sånt. Fortfarande inte fått riktig inspiration för verkstadsjobb, men det kommer.

Har tillbringat rätt mycket tid i läsfåtöljen, en hög deckare och en flaska whisky är egentligen det enda jag behöver för att julledigheten skall kännas lyckad.

Vädret har varit ganska blandat, kyla och snöfall, töväder och blötsnö, t o m regn på nyårsafton.
Blötsnön har fallit


Lite aktivitet har pågått runt knutarna också, Rolle, som äger all marken runt omkring oss har en del virke liggande i skogen här bakom, vindfällen som han arbetade upp tidigare i år och inte kunnat hämta pga blötvädret på hösten. Nu har han varit här och trampat väg med traktorn. Först var han här i torsdags kväll och körde upp från vår garageplan och bort till skogen.
N92 i vintermörker

Trampad väg


Idag var han här igen, och tog ner några björkar och trampade väg inne i backen.


Själv var jag ute med slungan en stund på eftermiddagen och röjde undan före detta blötsnön. Jag ville inte röja av då när det fortfarande töade, ville inte ta risken att det blev is av alltihopa. Så blev det inte av varken torsdag eller fredag, men nu var jag less på att trampa i det.

Blev en liten match med att få slungan igång, jag var ju ändå ute i blötsnön för några dagar sen och röjde nere runt bilen. Sen har det förstås frusit i alla reglage och leder, så det gick åt viss övertalning för att få spakar och vevar att röra sig. Startade gjorde den däremot på andra rycket.

Kan ju också berätta att årets första julgran blev en rejäl flopp, efter två dagar så började grenarna torka och på tredje dagen föll barren som ett snöfall. Vet inte vad det beror på, den var mycket grön och fin när jag satte in den, och drack friskt av vattnet första dagen.

Har varit ute för samma sak för ett antal år sen. Även den gången kände jag direkt efter att granen var inne att den luktade ovanligt starkt och så gjorde den här. Så det blev en rask tur upp i skogen på annandagen och anskaffa ny gran. Den nya granen står grön och fin och har knappt släppt ett barr.

Juldekorationer är ett aktuellt ämne än så länge. I Vännäs finns en av de mera ovanliga:

Notera att det är ett riktigt ånglok. Det står uppställt vid stationen, har stått där åtminstone så länge vi bott i kommunen.

Har i alla fall hittills varit en någorlunda måttlig vinter, normalt med snö, inge längre kallperioder och som mest runt -25 några nätter. Ser ut att bli ganska kylslaget kommande natt, -22 just nu.

Återstår en ledig dag till innan det är dags att påbörja det sista hela arbetsåret, nån gång efter nästa årsskifte blir det pension och förhoppningsvis flyttning till sydligare nejder.

En god fortsättning på det nya året till er allihop!

4 kommentarer | Läst 11432 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Mangan sön 06 jan 2013, 00:10
Sydligare? Kanske neråt... Sundsvall? :D
av totte sön 06 jan 2013, 00:42
Haha, nej Norra Skåne är målsättningen! Kunde ju flyttat till Östanlid annars, där är ett hus till salu, det är två kilometer söderut :wink: .
av Uvskogen sön 06 jan 2013, 16:57
Du kanske skulle ta det där maffiga loket med dig ner till Skåne, lämpligt nästa projekt kanske :wink:
av Blivande snickare sön 06 jan 2013, 21:55
Uvskogen skrev:Du kanske skulle ta det där maffiga loket med dig ner till Skåne, lämpligt nästa projekt kanske :wink:

:lol:
Fin som juldekoration är den åtminståne :grin: