... har det inte rått inomhus när värmepumpen varit igång. Den har suttit monterad på köksväggen. Utomhus låter den inte så mycket, ett inte alltför högljutt surrande. Men inomhus - väggen hamnade i resonans så det lät som det stod en dieselmotor precis utanför, ett dovt mullrande vibrationsljud, ett synnerligt irritationsmoment. Åtgärd kändes alltså vara nödvändig.

Flyttning av utomusenheten var inget lockande alternativ, mycket krångel med att koppla loss och ta ner och fackman krävs till inte försumbar kostnad. Så lösningen blev att frigöra den från väggen utan att flytta den.

Härtill användes två betongplintar, som händelsevis blev över när jag rev det fula växthuset tidigare i höst. En tryckimpregnerad två-tum-fyra inköptes. Plintarna grävde jag ner häromdagen. Idag var vädret någorlunda hyggligt för utejobb, lite kyligt men uppehåll och inte mycket vind. Dags att bygga alltså.


Jag byggde alltså stativet och skruvade fast det i konsolerna under pumpen först. Sen skruvade jag bort väggskenorna och kapade av inre ändan på konsolerna.

Så pumpen står nu alltså fritt från väggen på sitt eget stativ. Stöden mot väggen sitter nere vid syllen, där jag antog att vibrationerna inte skulle fortplantas. Det blev en fullständig framgång, vibrationerna är helt borta. Står man i köket och lyssnar noga så kan man höra ett svagt surr, hörs troligen genom väggventilen som sitter där, men det är det enda som hörs av den inomhus.

Största möjliga tystnad råder igen.

14 kommentarer | Läst 4933 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Mangan ons 26 nov 2014, 17:35
Du är nog den händigaste personen jag känner. Vilket i och för sig inte säger så mycket... :ugeek:
av Mikael ons 26 nov 2014, 17:49
Det låter som det var värt och lägga ner arbetstid på det projektet, störande ljud är jobbiga.
Bra jobbat :-bd
av lfq ons 26 nov 2014, 18:14
Jag trodde det ingick i installatörens behörighet att kunna avstöra eventuella vibrationer. Men bra att kolla upp om man ska tänka på en luftvärmepump på Trulsastigen.
av Mangan ons 26 nov 2014, 18:37
Glömde förresten säga att Estetiska Nämnden tycker du skall göra ett något mer symmetriskt fundament. Det är OK om du väntar till våren.
av totte ons 26 nov 2014, 19:03
Tackar! Vet just inget om installationen, den gjordes nån gång av förre ägaren och hur det har hanterats med vibrationer då har jag ingen aning om.

Nämnden tänker på strävan, ja det kan göras lite snyggare, men hade inte virke så det räckte just nu, det fick bli en snabblösning.
av Röjkvist ons 26 nov 2014, 22:37
Värmepumpar kallas för väggskakare! Ska inte monteras på träväggar, tegel eller betong går bra.
av Slurfi ons 26 nov 2014, 23:33
Helt rätt, vpumpen ska inte sitta på väggen. Jag har en liknande lösning
och har vid ett par tillfällen funderat vad det är som susar bakom huset
när jag varit nära på gården, den hörs aldrig annars.
av Mangan tor 27 nov 2014, 08:43
Värmepump skall stå i källaren och vara kopplad till berg- eller jordkollektor? Om vi skall vara petiga. :)
av Uvskogen tor 27 nov 2014, 08:57
Tycker de däringa grejorna kan vara störande för grannar ibland. Verkar vara en väldig skillnad i "ljudkvalitet" på dom! vi har en granne vars maskin hör väl över nejden när det börjar närma sig noll och därunder.
av totte tor 27 nov 2014, 12:18
Jord- och bergvärme är en investering i helt andra prisklasser och förresten, Mangan, så har vi ingen källare, om vi nu skall vara petiga :ugeek: :grin: .

Luft-luft är en komplementlösning i de flesta fall, det krävs att det finns nåt grundläggande värmesystem också. Installeras ofta i gamla hus med elvärme, för att dra ner elkostnaden.

Kvaliteten skiljer enormt, liksom pris. Lågprisvaruhus säljer för några få tusenlappar, märkesgrejor kan kosta flera tiotusental. Våran är tyvärr en bugdetgrunka, får gå så länge den håller. Sitter i alla fall så till att den knappast stör grannarna, som f ö har två stycken, som sitter så att de inte stör oss.
av Mangan tor 27 nov 2014, 14:01
Störs ni inte själva? När jag 'är på landet vill jag ha så tyst som möjligt, inga fläktar, pumpar, maskiner...

Ja, förutom knattret av en motorsåg och vrålet från AD3.152! :)
av Slurfi tor 27 nov 2014, 22:04
Nästa vpump blir nog en luft/vatten, då slipper man helt inomhusljudet.
av totte tor 27 nov 2014, 22:23
Mangan skrev:Störs ni inte själva? När jag 'är på landet vill jag ha så tyst som möjligt, inga fläktar, pumpar, maskiner...

Ja, förutom knattret av en motorsåg och vrålet från AD3.152! :)


Jo, till viss del. Men det är ju ett allmänt problem med dagens boende, det finns nästan alltid nåt som surrar, kylskåp, frysar, fläktar, värmepumpar och annat. Oftast tänker jag inte på det, men ibland kan det gå mig på nerverna.

Fast då kan jag ju alltid gå ut och provstarta en motorsåg, sen förefaller det andra inte så märkvärdigt :mrgreen:
av totte tor 27 nov 2014, 22:24
Slurfi skrev:Nästa vpump blir nog en luft/vatten, då slipper man helt inomhusljudet.


Kan man ha om man redan har vattenburen värme, annars blir det en kostsam historia.