Inledde med att ta ut båda knivarna och borsta bort den värsta rosten. Gjorde sen en ny tand till rörliga kniven. Skar ut ur en gammal gräsklipparkniv, som borde vara hyggligt stål för uppgiften. Borrade ur nitarna som höll biten från den avbrutna gamla.



Gräsklipparkniven var exakt rätt tjocklek, bara att skära ut och borra. Skar till nya nitar av en delgängad M6 skruv.



Nitade med kulhammare och slipade av. Rätt mycket pyssel att sätta ihop kniven och justera in alla hållarna.



Skruvade sen dit kniven på plats på mekaniken, nu med korrekta M10 skruv så den skall sitta ordentligt fast. Det löper lätt och fint när jag drar runt remskivan. Ett kullager sitter på den nedre remskivan och tjänstgör som vev för knivrörelsen.



Som syntes i förra inlägget så saknades ena släpskon och hade ersatts av en rännkrok. Den funkade förstås men en ordentlig justerbar fot borde man ha även på den sidan. Fästet sitter kvar så det var själva foten som behövde göras. Originalet är gjutgods, kopian blir gjord av ett par järnbitar.

Skar först ut den stående stödskenan och borrade, sticksågade och filade upp spåret för justerskruven. Svetsade i tappen som den vrider sig kring. En glidskena av plattjärnsvetsades fast sen. Blev kanske inte så fantastiskt vacker men verkar vara fullt funktionell.




Inte så mycket till att göra mer än att skruva dit skyddsplåtarna. Inväntar nu ett paket med kilremmar som bör anlända fram i veckan.

4 kommentarer | Läst 1261 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog tis 03 aug 2021, 01:13
Bra jobbat, Totte :-bd :-bd
Som alltid, intressant att läsa din blogg!
av totte tis 03 aug 2021, 01:17
Tack Jens!
av johan eriksson tis 03 aug 2021, 19:26
Det där kommer ju att bli kalasbra i vanlig ordning.
av totte tis 03 aug 2021, 22:07
Tror det. Gedigna grejor som inte verkar särskilt slitna. Största nackdelen tror jag är att det är en rätt omständig procedur att koppla på den på fräsen.