Motorhäcksaxen har jag i stort sett bara blåst av och sprayat med multilube sen jag köpte den för sex år sen. Nu har jag sett att knivarna farit lite illa och tänkte på hur det kan tänkas se ut under kåpan där excentrarna sitter. Visade sig förstås inte vara sådär otroligt servicevänlig, en sabla massa skruv att lossa för att bara komma så långt som att få loss det man kan kalla svärdet. Efter nio skruvar lossade så var det bara fyra kvar för att sen dela på svärdspaketet. Det är dubbla knivar och därmed dubbla excentrar.

Fick i alla fall loss alltihop och slipade sen knivarna med en liten trissa på Dremeln. Packade i en del nytt fett i växelhuset.

Avsevärt pilligt att få ihop det. Alla skruvarna som håller ihop svärdet har små lösa rördistanser som måste ligga rätt på plats medan man lägger dit skenorna ovanför och nedanför och sen skall peta i skruvarna. Gick med hjälp av smörfett och en del tydlig svenska. Efter att ha konstaterat att det blev lite fel fick skruvarna lossas igen, gör om gör rätt. Men det gick utan vidare problem och provkörning visade sen att den funkar som den skall. Lite imponerande att en tusenkronorsmaskin hänger med såpass och inte visar upp nåt märkbart slitage.

Skulle senare idag tukta en växt och tog den sekatör som hustrun brukar använda. Gick knappt att klämma ihop för fjädern kärvade på grund av vad vi med ett snällt ord kan kalla patina. Min kära hustru har många goda sidor, men att ta hand om verktyg tillhör inte dessa. Denna stackars sekatör ligger vanligtvis, i bästa fall på ett trädgårdsbord, annars på marken intill det som senast klipptes.

Gjorden en rejäl service på sekatören. Rengöring, slipning av skären och smöjning. Gjorde underverk. Så finns här också en s k blomsax, sekatörliknande men med smalare skär. Den brukar i alla fal finnas i växthuset och inte ute, men behövde också lite omvårdnad.Skall tillägga att jag, för eget bruk, har en gräsligt dyr proffssekatör. Felco nr 5, som ligger inne i en låda och bara tas ut när det är beskärningsjobb på gång.4 kommentarer | Läst 697 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog lör 01 aug 2020, 20:39
Det där verkar lite bekannt - är det så hustrur beter sig i Sverige ochså :d Min fru gillar att pyssla i trädgården, klippa lite och dra upp maskrosor i gräsmattan, men sekatör, hinken med det hon har klipt och maskrosuppryckaren lämnas där hon slutade :mrgreen:
av totte lör 01 aug 2020, 23:31
Exakt så går det till här i Sverige också :d
av lfq sön 02 aug 2020, 09:38
Är det likadant i köket? :d
av totte sön 02 aug 2020, 15:30
Hehe, nä inte riktigt fast man kan hitta grejor på rätt konstiga platser ibland.