Dagens jobb var att vända hängningen av dörren till växthuset. I våras vände jag den från utåtgående till inåtgående, men då fanns det inte tid att hänga om den, det var mycket nog att göra ändå med växthusbygget. Nu hade jag i alla fall skaffat ett par höger-gångjärn. Så ville vi ha ett riktigt lås också och ett sånt fick jag över från garaget. Där är en sidodörr längst bak och den satte jag igen med hyllor och annat redan från början. Där fanns då ett Assa-lås som jag tog ur och sedan skruvade igen dörren där.

Tog det mesta av eftermiddagen och kvällen. Mest tid för att fälla in låset i dörren, många hål som skall stämma för trycke, låscylinder och vred och så skruvarna till dessa. Det jobbet gjorde jag ute i garaget och jag limmade igen hålen efter det gamla innedörrslåset som suttit där.

Sen vara det bara att fälla in gångjärn och hänga upp dörren vilket gick problemfritt. Så skulle slutblecket dit, det är alltid ett kinkigt jobb och det fick tas loss ett par gånger och flyttas innan det gick som det skall.

Enda felet nu är att låscylindern sticker ut för mycket, behövs en förhöjningsring där. För estetiken så borde det också limmas i där de gamla gångjärnen suttit, det blev inte av den här gången.9 kommentarer | Läst 973 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av halvproffs mån 09 jan 2017, 07:59
Bra jobbat! Sånt där är mera jobb än vad många tror, dessutom måste det vara bra precision på gångjärnsinfällningen, både i höjd och djup.
av johan eriksson mån 09 jan 2017, 08:01
Ser bra ut Totte. :-BD
av Erre mån 09 jan 2017, 09:23
Snyggt totte.
Å städat ordentligt har du gjort med! :smile:
av halvproffs mån 09 jan 2017, 12:15
Erre skrev:Snyggt totte.
Å städat ordentligt har du gjort med! :smile:


Hur vet du att det är Totte som städat :roll: @Erre 8)
av Erre mån 09 jan 2017, 12:24
Halvproffs
Hehe. Så roligt som han måste haft när han äntligen fick gå loss inne med en motorsåg så hoppas jag att han städade självmant.
:wink: :mrgreen: :mrgreen:
av totte mån 09 jan 2017, 14:19
Tack gänget!
Halvproffs: Jo jag skrev ju "bara att fälla in gångjärn" men, som du sa, det måste göras mycket noga om dörren både skall gå att stänga och bli tät. Det hjälper bra att ha gjort det ett antal gånger och avverkat misstagen.

Nej, inte kan ni veta vem som städat :D
av Blivande snickare tis 10 jan 2017, 17:11
Snyggt jobbat! :-BD
Det är ett petjobb det där dörrhängandet, finns ju gångsjärn mes justerskruvar inbyggda men det är ju ingen sport då :D
av totte tis 10 jan 2017, 18:36
Tack du! Jo det är justerskruvar i dom här, men jag använde dom inte :D
av Robertberg sön 15 jan 2017, 21:56
Ja det där med att låscylindern sticker ut är farligt, enkelt för en tjuv att ta sig in om man inte har rätt förhöjningsring. Jag har för mycket utstick på min ytterdör..
Annonser