En klassisk Gårdspump Nr 12 finns här på vår brunn. Fungerar dock inte och går inte att få igång genom att vattenfylla uppifrån heller. Den vill vi gärna ha igång. Dels är det bekvämt för att ta vatten för att vattna krukor och urnor på framsidan och sen är det ju en säkerhet att kunna ta vatten vid strömavbrott.

Idag tog jag itu med att först lyfta pumpen ur brunnen. Tog fram en trefot av reglar som jag haft liggande sen tidigare.


Upplyft en bit och brunnslocket undanskjutet en bit.


Lyfte den sen en halv meter till så jag kom åt pumpcylindern. Tänkte skruva loss cylinderbotten med sugröret och lyfta det separat med ett rep. Skruvarna var totalt ihoprostade. Hämtade vinkelslipen, förankrade underdelen med röret med ett rep och kapade skruvarna.


Sen var det bara att lyfta upp och så bära iväg alltihop och ta isär.


Och som väntat så är kolvmanschetten stenhård och sprucken. Sugventilen av läder är lika hård.

Det satt hårt åt att få isär kolven, underdelen är alltså gängad i överdelen men med WD-40 och våld så släppte det.
Kolvstången var illa rostad i nedre delen, den skar jag av och svetsade i en meter armeringsjärn, som jag då också fick gänga för fästet i kolven.


Sugventilen var enkel att tillverka av en bit läder.


Kolvmanschetten är knepigare, den skall jag åka och köpa på Rinkaby rör, som har alla reservdelar till såna här pumpar.

9 kommentarer | Läst 3295 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Vardon ons 02 aug 2017, 19:02
Har du packningar?
av totte ons 02 aug 2017, 19:41
Vardon skrev:Har du packningar?


Lätta att göra av läder, utom kolvmanschetten som sagt, den köper jag. Har inte tillräckligt styvt läder för det och det är rätt knepigt. Man måste göra en form att pressa den i.
av Vardon ons 02 aug 2017, 19:43
Var köper du dem? bara nyfiken :)
av Erre ons 02 aug 2017, 19:55
Spännande!
Du är händig du totte. :-bd

Jag åker på samma manöver, då jag vill få igång denna.
Bilagor
av totte tor 03 aug 2017, 12:55
Rinkaby rör har ALLT till de här pumparna, och dessutom hela nya pumpar för sådär sex papp.
av lfq sön 06 aug 2017, 18:50
Fin och inspirerande instruktion, jag tänkte på min egen gårdspump.
av totte mån 07 aug 2017, 12:07
Just nu hänger pumpen i ställningen. Hade ihop den för några dagar sen, men funkade inte, först och främst var det inte tätt i skarven till nedre cylinderlocket, mer packning behövs där. Misstänker tyvärr också att cylindern har för stora skador inuti, återstår att se. Har just nu nån förkylning i kroppen, så jag har inte orkat ta itu med det. Dessutom har det varit sånt där fruktansvärt irriterande skurväder i flera dagar, ni vet när man nätt och jämnt hinner ut innan det börjar och sen knappt kommit in förrän solen skiner.
av lfq mån 07 aug 2017, 16:08
E de inte ösa pösa så är det örpa snörpa som min mormor brukade säga
av totte tor 10 aug 2017, 23:38
Ja, som jag misstänkte, efter att ha fixat läckan med att dubbla packningen så funkar det likväl inte. Nu känner man dock ett motstånd och hör att det gurglar men den har för stort inre läckage för att orka lyfta vattnet upp till pipen. Lite mer koll på cylindern visade att den är rent utsliten, flera millimeter större innerdiameter mitt i än vid ändarna. Till Rinkaby rör nu på fredagen, inköp av ny cylinder. Ringde idag och kollade att det fanns i lager. Över 600 spänn, men pumpen skall funka till slut.
Annonser