Det där med att spika. Som amatör behöver man spika ihop ett hyggligt skjul för att bli såpass upptränad att man kan spika ihop ett skjul utan att kröka för mycket spik. Hemligheten med att få i spiken utan att den kröker sig är att slå hårt och träffsäkert. Det där med att träffa klarar jag rätt bra. Hårt kan jag också slå. Problemet är att göra det samtidigt.

Så får man en sån där halvträff så spiken kröker sig en aning. Det brukar gå att få i den ändå, om den bara vikt sig lite åt sidan. Om det nu inte var för att det ofelbart träffar en stenhård kvist omedelbart efter. Och eftersom man är otränad så blir man lite försiktig när spiken fått snedträff, exakt vad man inte skall bli. Stenhårt och träffsäkert var det ja.

Särskilt skoj blir det när det ser ut som vid baksidan på redskapsboden. Där är det en häck så det finns inte riktigt plats för att få ordentlig sving på hammaren. Och så kommer det små kvistar och hänger upp sig i hammaren så den halkar snett och så kröker sig spiken. Eftersom man inte får ordentlig sving så blir man också rätt trött i sina otränade muskler, vilket inte alls befordrar träffsäkerhet och slagstyrka.

Så går det till när en otränad person skall spika alltså. Men dålig träning kan till stor del kompenseras med tjurighet. Så oaktat den ansenliga högen med utdragen krökt spik så har jag nu fått på alla brädorna på gavlar och baksida samt fått på läkten på ena gaveln.


9 kommentarer | Läst 4783 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Robertberg tis 21 jun 2016, 23:31
"Hälsa från mig om du träffar han" sa kollegan till mig när vi spikade panel. :???: :lol:

Och det där med små små hinder som är i vägen när man försöker uträtta nånting, det är sällan jag skriker rätt ut men då brukar det kännas bättre.
av sundelius tis 21 jun 2016, 23:34
Bra jobbat Totte
Tacka vet jag spikpistolen, sällan hammaren används just till att slå i spik numera. Min tennisarmbåge tycker speciellt mycket om den maskinen
av totte tis 21 jun 2016, 23:57
"Hälsa från mig om du träffar han" sa kollegan till mig när vi spikade panel. :???: :lol:


:lol: :lol: Minns just att farsan berättade att när han var ny som snickare och missade så sa den äldre mannen han jobbade ihop med: "Hur sulle det va om du geck hem å hämtade vafflejärnet". Ja ni vet hur gamla tiders våffeljärn ser ut.

Och det där med små små hinder som är i vägen när man försöker uträtta nånting, det är sällan jag skriker rätt ut men då brukar det kännas bättre.


Jag har väl haft ett och annat högljutt husförhör med underjordens innevånare.

Spikpistol är nog inte så dumt förstås. Men en någorlunda bra sån som klarar rejäla dimensioner är inte direkt billig. Tennisarmbåge är inte kul, jag hade det en gång runt år 2000 men det gicvk som tur var över och har inte känt av det sen, trots att jag la på ny panel på hela huset i Degermyr ett par år senare. När jag spikat panel en hel semester så var jag träffsäker med hammarn.
av Erre ons 22 jun 2016, 05:57
Snyggt totte!
"ta i lite dom gånger du träffar så går det bättre ska du se".
Min ena kollega har många såna där kommentarer.
av halvproffs ons 22 jun 2016, 08:19
Kanske man skulle ta upp det i riksdagen och få igenom en lag om spikningskurs a.la motorsågskurs typ. Om ni bara visste hur många som slagit sina tummar blodiga och blivit sjukskrivna. Detta är ett stort samhällsproblem som inte får underskattas. Det borde även tillsättas en ny myndighet som ser över säkerhetskraven och även testar olika fabrikat av hammare så att bara dom träffsäkraste får säljas. Även spiken måste styrketestas så den inte kröker sig för lätt. Kanske bättre att ta upp det inom EU så det får större SLAGKRAFT.
Naturligtvis ska tjänstemännen få utbildning som varar något år med ordentlig lön så dom vet vad dom beslutar om.
Nejdå, ja änt bitter :grin:
av totte ons 22 jun 2016, 18:33
Förnämliga förslag halvproffs, du skulle kunna starta en ny karriär som krångelbyråkrat. :lol: :lol:
av Uvskogen ons 22 jun 2016, 20:46
Min pappa, salig i åminnelse, har haft många spikningskurser med mig. Alltid lika nyttigt men också irriterande att se en person slå i spik efter spik perfekt. Sen försöker man göra lika och det blir " totte" av allt.
av Slurfi ons 22 jun 2016, 22:29
Jag och pappa kompletterade varann när vi spikade panel, han var högerhänt och jag
är mest vänsterhänt så vi bytte sida när det blev trångt för höger resp vänster.
av totte ons 22 jun 2016, 22:34
Brukade farsan säga, ett bra snickarpar skall vara en höger- och en vänsterhänt. Han hade faktiskt några sådana par anställda.