I tisdags gjorde vi en fin vårpromenad upp i backarna. Vitsipporna har just slagit ut nu.



En granne har gjort en damm på vad som tidigare var en betesäng.


Bäcken, som tidigare rann rakt igenom där dammen är nu har fått ett ny fåra som utlopp från dammen. Hela projektet är ett rätt snyggt jobb.


Blev en promenad upp i skogen även dagen efter. Det är samma bäck som kommer från dammen men en halv kilometer nedströms.


Som synes en skäligen lurvig hund. Det har dock avhjälpts, i går kväll klipptes han i husses klippsalong Salon le Garage. Något avskalad:


Mattor tvättade man förr genom att ligga på nån brygga nånstans och skura med såpa. Ett modernare sätt är att använda högtryckstvätt, huruvida det är bättre är en diskussionsfråga förstås. Såpa använder jag i alla fall, duschar med starkt såpvatten som får dra några minuter innan jag går på med apparaten.


Idag blev det vårservice på traktorbeståndet. Tog först itu med tvåhjularen. Började med att dra ur gasvajern, rengjorde och smorde, eftersom den har tenderat att kärva. Startade fint på ett par ryck. Tog ut den och tvättade av. Eftersom jag har cirkelsågen där under skärmtaket och det blev rätt mycket sågat i höstas när jag höll på med köksrenoveringen så var traktorn rejält dammig. Lite smörjning här och där, blåste på lite ny färg på ljuddämparen också. Den där värmetåliga färgen är inte vidare hållbar mot rost och blir ful rätt fort. Tog loss växelstången också och gav den en liten uppsnyggning med Galva Brite.



Så startade jag 2CVtrac. Stått med samma gamla bensin i tanken sen i höstas nån gång, inte rörd ur fläcken, inte laddat batteriet. Fem sekunder med starten och så puttrade den igång. Rent förvånad. Nåväl, lika dammig den så det blev hink och trasa. Sen en ordentlig genomgång med smörjning. Olja på diverse leder och vajrar och fett i nipplarna i framvagnen och förstås koll av motoroljan. Fyllde på lite bromsvätska. Så hade slangen till vevhusventilationen släppt, fixades med en bättre slangklammer.



10 kommentarer | Läst 5589 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre fre 20 apr 2018, 21:17
Härligt att vårfixa upp maskinerna. 👍
Mattor är ett jäkla gissel. Såpa å högtryck är bättre än många andra knep.
av Slurfi fre 20 apr 2018, 21:28
Härligt att skåda.
av Suzuki Hasse fre 20 apr 2018, 22:31
Nu är det vår hunden klippt och ny smorda maskiner 👍
av lfq lör 21 apr 2018, 10:49
Ser bra ut med en riktig säng för vovven så han slipper golvdrag.
av halvproffs lör 21 apr 2018, 14:28
Vitsippor i stora vita fält i björkskog är bland det finaste man kan se. Här har vi sett dom första blåsipporna. Lite off topic; Galva blev Gavle Blev Gefle och slutligen? Gävle.
av totte lör 21 apr 2018, 21:53
Vitsipporna tillhörde det som jag saknade mycket i Västerbotten. Planterade i små fläckar i skyddade lägen fanns, men de här fantastiska vita fälten fanns inte alls.

Jo hunden och traktorerna vårservade, idag servade jag gräsklipparn också, knivslipning, lite rengörning och oljepåfyllning. Tvättade två mattor till, nu är det klart med det.

Hundsängen byggdes ursprungligen för dalmatinern vi hade. Korthårig hund som inte gillar att ligga på golvet sades det oss, så jag gjorde hundsängen då. Ribes gillar den.
av Uvskogen sön 22 apr 2018, 15:09
Vårservice och vårstädning är bland det trevligaste! Vitsippor i mängder är så mycket vår och försommar. Snart här också!
av Kse mån 23 apr 2018, 20:48
Gutt att se att maskinparken är inordning innan säsongen börjar.
av totte mån 23 apr 2018, 23:08
Jo, det är inte så dumt att se över grejorna i tid. Har väl inte alltid varit så bra på det, men i år lyckades det riktigt bra.