Det går rätt fort att sätta upp brädorna på en sån här liten vägg. Tar lite tid i början att mäta in och märka av så det blir jämna avstånd och få det att stämma där det är två nivåer i botten. Så måste det sågas till och fästas stödläkt för de första brädorna. Började vid elvatiden. Strax efter ett var första brädorna påplats



Här spikar jag panelen. Skulle jag använda skruv skulle det behövas rätt långa eftersom den nedre skall gå igenom två lager innan den tar i regeln. Sen är skruvskallar med försänkt torx inte så värst snyggt när man använder rödfärg, enligt mitt tycke i alla fall. Annars skruvar jag det mesta trä som skall fästas ihop.

Med avbrott för eftermiddagsfika och sen middag så höll jag på till strax efter nio i kväll. Det sista jobbet var att kapa och klyva täckbrädorna för ändarna, spika på plats och dra på lite rödfärg.



En fördel med den här modellen är att man kan skarva brädorna i stort sett varsom. Det blir ytterst lite spill. I det här fallet med stående stolpar redan på plats så sparar det in att behöva regla för stående virke. Nu återstår att stryka alltihop en gång till med rödfärgen. Sen skall jag sätta upp en vindskiva också.

11 kommentarer | Läst 2168 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Vardon tor 06 aug 2020, 22:57
Snyggt , jag har fått nog att sätta panel efter att under ungefär 1 års tid satt ny panel på ungefär 85 m uthusbyggnad med 4,80 i höjd det gick åt en del brädor.....
av Blivande snickare fre 07 aug 2020, 10:39
Blev ju riktigt jäkla fint! :-bd

@Vardon 85 meter var inte illa, ett så stort uthus skulle jag också behöva :D
av Erre fre 07 aug 2020, 13:43
Snyggt totte. Ett rejält lyft. 👍
av totte fre 07 aug 2020, 17:54
Vardon skrev:Snyggt , jag har fått nog att sätta panel efter att under ungefär 1 års tid satt ny panel på ungefär 85 m uthusbyggnad med 4,80 i höjd det gick åt en del brädor.....


Jotack, nu är det 15 år sen jag var klar med att sätta ny panel på hela boningshuset i Degermyr. Förvisso inte 48 meter, men efter att ha tillbringat 3 semestrar i rad med att klättra på väggarna så var jag färdig att klättra på väggarna kan man säga. Jag hade hämtat mig nu så jag klarade den här biten utan större psykiska problem.

Satte upp hofsbräda idag, en bit ny och en bit begagnad bräda. Skall vitmålas men inte i 30 grader med solen rakt på. Hörnet är snedsågat som syns, det är ett riktigt "AJ SOM F...-hörn", precis i höjd med skallen. Blir inte fullt lika livshotande skador med snedsågningen.



Så var det ett sånt där ynka litet jobb. Någon har av outgrundlig anledning bytt en bit bräda på husgaveln. Satt dit en bit tidigare vitmålad stump och sen försökt måla över med rödfärg. Bytte ut den idag. Nu blev det lite för rött förstås men hellre det.


Bilagor
av Vardon fre 07 aug 2020, 20:11
Ja tyvärr är det väl bara omkretsen som vlir så lång.....
Bilagor
Långsidan blir lång...
Sista sidan med ny garageport
av johan eriksson fre 07 aug 2020, 22:16
Blev ju riktigt stiligt nu Totte.
Att hitta mindre lokala sågverk/trähandlare värmer oftast i den småländska själen. Här skulle anläggas en brygga, och på nio reglar så skiljde det nästan lika många hundralappar när man besökte sågen i Bro istället för byggvaruhusen i växjö. Skaplig timpenning för totalt tre mil extra resa. Att virket dessutom höll en bättre kvalitet är bara ett plus.
av totte fre 07 aug 2020, 22:45
Tackar alla! Bra nu att slippa se ett provisorium. Klart nöjd med det hela.

Ja, Vardon, omkretsen har jag vid många tillfällen upplevt vara ett problem, i synnerhet vid t ex stålborstning av fälgar. Nu ger mig denna insikt en känsla av att jag är rysligt glad att inte ha en ladugård att underhålla. Men snygg är den ju, din byggnad alltså.

Johan, jag saknar Englunds trä i Vännäs, där kunde man göra goda affärer där båda parter var nöjda efteråt, t o m en smålänning. Men Önne trä får duga bra nu, det är i alla fall en anständig bygghandel.
av totte sön 09 aug 2020, 13:10
Så, nu är det färdigmålat. Grundfärg på hofsbrädan i går och färdigmålat idag. Lite svettigt att göra något ute idag, vi har just uppnått trettio grader.

Bilagor
av totte mån 10 aug 2020, 23:35
Och så stegarna på väggen igen.

Bilagor
av Blivande snickare ons 12 aug 2020, 14:20
Snyggt byggt!
av totte ons 12 aug 2020, 19:37
Tack snickarn!