Till jordfräsen som jag ingick tillbehöret slåtterbalk. Efter att nu ha fått maskinen att gå så fick jag idén att kolla upp den apparaten också. Släpade, bokstavligen släpade, in den i garaget. Fruktansvärt tung och ohanterlig. Fick ta hjälp med en repstump för att lyckas få upp den på arbetsbordet.



Klädde av skyddsplåtarna.



Som synes en mycket enkel kontruktion, en 90 grader vriden rem överför rörelsen från axeln med den stora remskivan som i sin tur drivs med en rem från motorn på fräsen. Vad som också syns är att kniven sitter löst, bara en skruv och inte åtdragen.

Blev lite förvånad sen när jag upptäckte att den kvarvarande fästskruven är en UNC 3/8. Apparaten är gjord i Tyskland och där har M-gängor härskat länge. Visade sig sen att gängorna i kniven faktiskt är M10. I M10 kan man utan vidare våld gänga i en 3/8 UNC, men den kommer att sitta glappt. Så någon tidigare ägare har satt i fel skruv, dock inte han jag fick den av, han har aldrig använt slåttern, bara fräsen. Grejorna fick han med när de köpte stället nån gång på 80-talet.

Några tänder på den fasta undre kniven är skadade.



En av tänderna är utbytt. Syns tydligt att den inte är samma som de övriga. Troligen inte originaldel utan tillverkad av någon.



På den rörliga överkniven är en tand ordentligt avslagen. Den behöver nog ersättas. Jag har en gammal gräsklipparkniv, den bör funka som material för en ersättningstand. Så får jag se hur det funkar med underknivens skador innan jag gör något mer där.



Till kniven hör släpskor. Den ena ser ut så här:


Den andra så här:


En hängrännekrok av gammal stabil modell. Så tydligen har en släpsko försvunnit eller gått sönder. Rätt kreativ lösning.

Hittade lite fler UNC-skruv här och där i kniven. Skall bytas nu till de rätta M-dimensionerna. I övrigt verkar maskinen vara i mycket bra skick. Finns inget glapp i lager och ingenting i övrigt är trasigt.

Har beställt några remmar idag. Drivremmen till fräsen där den befintliga är i uselt skick, en rem som förhoppningsvis skall fixa backväxeln och så en drivrem till slåttern, den saknades.

Som avslutning bjuder jag på en märklig regnbåge som uppenbarade sig nu i kvällningen. Bara en kort tjock bit som sen försvann i molnen.



2 kommentarer | Läst 849 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av FredrikB mån 02 aug 2021, 13:13
Intressant att följa din reparation, upprustning av slåtterbalken. Är nyfiken på liknande kombination av tvåhjulare och slåtterbalk till att ersätta lite av arbetet med grästrimmern hemmavid. Ser framemot fortsättningen och testkörningen. 👍
av totte mån 02 aug 2021, 23:15
Kul! Skulle säga om den här grunkan att den nog är rätt klumpig jämfört med en dedikerad tvåhjulsslåtter. Men det skall bli kul att testa den när den blir klar. En bit till gjord idag, nytt inlägg om det kommer.