Så gick en vecka med mycket lite gjort. Gått och dragit med en rejäl förkylning sen i tisdags. Äntligen ordentligt bättre nu på söndagen. Börjar känna mig rätt säker på att överleva :mrgreen:

Händer i alla fall lite i naturen runt om här:

Borta i byn föds det lamm.


Tyvärr har vi nog ingen fårflock här omkring vårat i år, grannen Josef skickade iväg alla sina i höstas och säger sig inte riktigt orka med. Måhända får vi en omgång kalvar här i stället, från en av bönderna i byn, men inget är bestämt. Hoppas bara att det inte blir obetat.

Våren framskrider. Häcken börjar grönska lite smått.


Vackra vårblommor på en tomt inne i byn.


Såg häromdagen nånstans här på forumet en bild på en inväxt hästräfsa. Här i Venestad är vi inte sämre, en sån kan vi stoltsera med.


Så har vi fått nya soptunnor, s k fyrfackskärl. Innan har vi haft två tunnor, en för brännbart och en för matavfall. Har varit på gång i kommunen sen förra året och nu var det dags här. Blir nog bra när man bara lärt sig hålla reda på sorteringen. Vi slipper en och annan resa till återvinningen.


17 kommentarer | Läst 7358 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Kse mån 16 apr 2018, 08:05
Blir samma typ av tunnor här, ja så sägs det iaf. När vi köpte huset för åtta år sedan fick vi en brun tunna som skulle användas för kompost i framtiden, den står där bakom huset än.
av lfq mån 16 apr 2018, 08:12
Säkert bra med flera fack men vi upplever att plastfacket är för litet. Visserligen ska man spara på plastförpackningar men en del är ändå ganska utrymmeskrävande.
Skönt med vårblommorna, de hjälper nog tillfrisknandet.
av Erre mån 16 apr 2018, 09:19
Härligt att du är bättre.

Hur ser den tunnan ut invändigt?

Hoppas ni får lite djur i hagen.
av totte mån 16 apr 2018, 12:08
Tack, idag känns det nästan helt bra, frånsett en liten hostattack då och då.

Ja, för tidigt för mig att ha en klar åsikt om tunnorna, det får nog gå ett tag innan man märker hur det funkar. Ser rätt bra ut tycker jag dock. Skall ta några bilder Erre och återkomma.
av Röjkvist mån 16 apr 2018, 13:42
En sådan hästräfsa fick man köra som 12-åring på den tiden far var bonde.
Minns att jag körde över en stor sten med ena hjulet. Ett minne för livet:)
av totte mån 16 apr 2018, 22:48
Jodå minns jag också, fast jag fick aldrig köra den, men grannbonden hemma använde en som man tyckte var fantastisk. Kan tänka mig att du flög bra i sadeln när du åkte över stenen.
av totte mån 16 apr 2018, 23:51
Erre skrev:Hur ser den tunnan ut invändigt?




Tillbehörsbox som man har inne och kan hänga ut på en av de stora när det behövs.
Bilagor
av th tis 17 apr 2018, 00:34
Vi har haft nästan samma något år nu och det fungerar väldigt bra. Skillnaderna:
- Tidningar och matavfall har bytt plats
- Restavfall kallas brännbart
- Vi har två smålådor, en för bara småelektronik och en för ljuskällor och batterier
Jag har inte varit på återvinningscentralen sedan de nya tunnorna kom :grin:
av Erre tis 17 apr 2018, 06:19
Det där såg ju riktigt smidigt ut.
:-bd
av Blivande snickare tis 17 apr 2018, 20:03
Hur funkar tömningen av dylika tunnor?
Allt i samma bil? :D
av th tis 17 apr 2018, 23:47
Japp, ena tunnan udda veckor och den andra tunnan jämna veckor. Bilen har fyra olika fack plus mindre fack för smålådorna.
av johan eriksson ons 18 apr 2018, 05:38
Intressant att se tunnorna, vi ska få liknande här nästa år.
av Jocke91 ons 18 apr 2018, 20:50
Kul att se att någon har tänkt till lite med dom tunnorna. Ser ut som ett vettigt system, speciellt på landsbygden där det är längre till stationer för sopsortering.
av Mangan ons 18 apr 2018, 22:50
11 fraktioner, det är verkligen inte illa. Vi har restavfall och kompost, men den stora delen är ju alla förpackningar! Har de höjt sophämtnignsavgiften för detta, jag tror det är lite dyrare?
av th tor 19 apr 2018, 00:01
Här kostar det ca 2500/år för fyrfackskärlen. Det är billigare än det gamla systemet med grön och brun tunna och mycket billigare än om man bara har brännbart avfall. Det känns som att prissättningen speglar en vilja att invånarna skall gå över till sortering hemma.
av totte tor 19 apr 2018, 23:29
Blivande snickare skrev:Hur funkar tömningen av dylika tunnor?
Allt i samma bil? :D


Tror det är olika bilar för de två olika tunnorna, står så i broschyren i alla fall. Kanske är samma bilar men med olika innehåll i respektive "låda", beroende på vilket kärl som töms.

Här skall den med matavfall och restavfall tömmas varannan vecka, medan den med förpackningar töms månadsvis. Priset gick upp ett par hundringar här, kostar 2690/år nu.

Det är rätt bra, nu blir det faktiskt av att man sorterar förpackningar, innan åkte det mesta i brännbart. Bra att det tar tidningar också, har man fått köra på återvinning själv innan.
av Uvskogen sön 22 apr 2018, 16:02
Smarta tunnor! Det vill jag få hit också! Ett jäkla åkande till återvinningsstation nu.