Det var någon som frågade om servitut och kostnader tidigare. Det är inte särskilt svårt att bilda ett servitut. Det finns två slag, det ena kallas "Officialservitut" och bildas som myndighetsbeslut av lantmätare. Det som vanligen är aktuellt för oss som bygger avlopp och annat på andras mark heter "Avtalsservitut". Det är då ett avtal som upprättas mellan markägarna och som sedan skickas in för att registreras av lantmäteriet. Det är registreringen som gör att det blir ett servitut som fortsättningsvis följer fastigheterna och inte ägarna.

För min del så sökte jag en del på nätet och hittade avtalsmallar hos några kommuner. Utifrån det skrev jag en avtalstext som är så enkel som följande:

Till förmån för fastigheten Venestad xx:xx (härskande)
har på fastigheten Venestad xx:yy (tjänande)
i Kristianstads kommun
givits rätt att anlägga och underhålla avloppsanläggning med brunnar, ledningar och infiltrationsbädd enligt bifogad karta.
Ersättning skall inte erläggas för servitutsupplåtelsen.
Av detta avtal har tre exemplar upprättats varav varje fastighet har tagit varsitt exemplar. Ett exemplar insänds för registrering.

För förmånsfastigheten                 För den belastade fastigheten
Venestad xx:xx (härskande)          Venestad xx:yy (tjänande)


Och så datum och underskrifter från båda ägarna

Till det bifogas en karta över anläggningen


Så laddar man ner en blankett från Lantmäteriet: Inskrivningsärende - övrigt, ansökan (pdf)
https://www.lantmateriet.se/sv/Sjalvser ... ingsarende

Man fyller i sin ansökan, bifogar avtalet i ett påskrivet original och kartan, som också bör vara daterad och under skriven. Allt skickas till:

Lantmäteriet Fastighetsinskrivning
761 80 Norrtälje

Det kostar enligt uppgift 375 kr. https://www.lantmateriet.se/sv/Fastighe ... -avgifter/

Såna här ärenden är lätta att hantera när man har bra grannar. Vi skrev under avtalet i går kväll. Återstår nu att posta kuvertet till lantmäteriet.

Vill minnas att någon, om det var här är jag inte säker på, skrev att servitut numera är tidsbegränsade. Det stämmer inte, ett servitut gäller tills vidare. Men det skall ske en rensning av gamla inaktuella servitut i fastighetsregistret och då måste de som har sådana som är femtio år eller mer förnya registreringen. https://www.lantmateriet.se/sv/nyheter- ... -servitut/

7 kommentarer | Läst 3063 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tis 12 jun 2018, 22:13
Gutt å ha det klart.
Å bra information. 👍
av D Brown ons 13 jun 2018, 09:34
Tack för svar!
Det var både billigare och enklare än jag hade kunnat gissa!
av totte ons 13 jun 2018, 10:39
Jo, jag blev också överraskad. Har hört om krångel och höga priser, men då har det uppenbarligen varit frågan om officialservitut, där det alltså är en förrättning av lantmätare. När det gäller ockerpriser så går lantmäteriet i första ledet.
av Mangan fre 15 jun 2018, 07:15
Nu står det härtskande på två ställen i din kartbilaga, men det har du såkert ändrat?

Bra jobbat att då det på pränt och registrerat, slarvas mycket med sånt.
av totte lör 16 jun 2018, 17:51
Såg det nu Mangan, tack för påpekandet. Klara papper är väldigt viktigt när det gäller sånt här, framför allt för dom som kommer efter på ena, andra eller båda ställena.
av totte ons 11 jul 2018, 13:17
Uppdatering: Nu har besked kommit från Lantmäteriet att inskrivning av servitutet har beviljats. Räkning på 375 kr bifogades även.
av totte tis 17 jul 2018, 00:01
Det inskickade avtalet med kartbilagan kom i retur i ett kuvert från lantmäteriet. Så har jag också betalat räkningen. Därmed kan hela affären med avloppsjobbet och tillhörande byråkrati anses slutförd.