I går tog jag upp vinterpotatisen. Det blev ett rätt svagt år, för torrt och förmodligen har jag gödslat för snålt. Sägs ju att man skall inte gödsla potatis för mycket för då växer bara blasten, men det gäller mest kväve på våren. Blev 15 kg av finska Siilki och inte mer än 9 kg Rosamunda. De senare var dessutom överlag rätt små.

Siilki, sorterat ut sätten till nästa år.


Rosamunda.


Vi är inte utan potatis i vilket fall. Vi var iväg för ett par veckor sedan på en gård utanför Tollarp som säljer potatis på självplock. De sprätter upp knölarna med traktor och upptagare och sen kan man plocka. Sen hämtar de fram korgen, väger och man betalar. Där har de en sort som heter Almonda, en sommarpotatis men ändå med hyggliga lagringsegenskaper. Så har de nu också Amandine, "fransk mandel" även kallad. En riktigt god potatis och lagringsbar. Därifrån kom vi hem med runt 15 kg av vardera.

Idag var det höstfräsning av potatislandet. Strödde på en rätt rejäl giva hönsgödsel och körde. I bortre hörnet small det i stenarna. Efter några varv small det såpass att sprinten till ena sidans knivar small av. Inget problem att fixa, sprintar har jag. Men fick för mig att jag skulle plocka upp lite av stenen. Nu var ju det något jag gjorde våren 2017, plockade upp runt ett halvt ton sten i det här hörnet. blog.php?b=7406

Men det fanns mer.


Finns säkert mer, men det small i alla fall inte särskilt märkbart när jag fräste igen.



8 kommentarer | Läst 1100 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Mangan mån 26 sep 2022, 22:02
Amandine är goda, men jag brukar köpa dom i affären... 🤔
av totte mån 26 sep 2022, 22:55
En av de bästa potatisarna smakmässigt. Det har vi också gjort, i små plastpåsar med nåt knappt kilo, oftast rätt små. Rätt trevligt när man kan köpa dom på friland för 15 kr/kg, stora och mycket fin kvalitet. Vi har pratat om att kanske sätta nån rad nästa säsong.
av johan eriksson tor 29 sep 2022, 21:20
Här var det nog tvärtom med potatisen, vi har nog aldrig fått så mycket. Vi plockade upp drygt 50kg av okänd sort i vårt lilla land på 25kvadrat, då är det ändå odlat lök på ca 3 m2 och en rad Amandine. Enligt en viss hallänning så får de dummaste bönderna de största potatisen. Vår största var nog närmare 4hg…
av totte fre 30 sep 2022, 21:41
Skoj att det blev så bra för er. Ni har förmodligen fått mer regn på eftersommaren. Min tolkning av vår potatis är att den fick bra med vatten i knölbildningsfasen, det var rätt många under de flesta stånd, men sen blev det för lite under knöltillväxten, få nådde full storlek. Borde kört vattenspridaren.

Den där hallänningens bondvisdom har jag mina undringar om. Så små som mina pärer var borde jag vara rysligt klok, nåt som jag också tvivlar på.
av johan eriksson lör 01 okt 2022, 07:39
Regnmängderna har jag dålig koll på, men vi har en hel sjö att ösa ur, så torrt har det inte varit.
av totte lör 01 okt 2022, 16:39
En sjö är bra att ha, jag borde installera en sån.
av Mangan lör 01 okt 2022, 19:03
Köp en grävmaskin? Eller bygg en i virke och överblivna delar... 😎
av totte lör 01 okt 2022, 20:35
Finns det inte byggsatser? 🤔 🤣