Började igår med att ta upp potatis. Vi har två sorter vinterpotatis, den röda Rosamunda och en finsk lokalsort Siilki, som vi fått av en bekant i Åbo-trakten för många år sen.

Gårdagen inledde jag med Rosamunda.


I Västerbotten hade jag en potatistvätt, en brädram med två rostfria galler. Troligen gamla fryshyllor eller likande. Har inte behövts här tidigare, det har varit hyggligt torrt när pären skulle ur jorden och vår mulljord fastnar inte så hårt som leran i Degermyr. Men i år är jorden såpass fuktig att det behövs tvättning. Gallren har jag kvar. Eftersom det inte är så stora mängder så får det räcka med ett av gallren. Däruppe hade vi regelmässigt över hunda kilo och något år flera hundra. Här handlar det om beskedliga tiotals kilo. Snickrade ihop en ram igår.



Så fortsatte jag idag med Siilki.



Tvättning



Allt upptaget och allt inne i den lilla källaren, 13 kg plus några kg sätt av var sort. Tyvärr rätt mycket skorv i år, däremot knappast någon röta. Till vänster skymtar potatisen Almonda, som vi köpt 25 kg av på en gård utanför Tollarp.




Som sagts, om ett par veckor kommer den nye ägaren och hämtar Emilia. Nu har hon ju stått i garaget utan åtgärder rätt länge och dammet har samlat sig. Tyckte väl att det vore trevligt om hon är lite mer presentabel. Började lite igår med dammsugare, men man kommer dåligt åt i skrymslen och vrår. Så idag rullade jag ut Emilia för en ordentligt avblåsning med tryckluft. Faktiskt så håller de urgamla däcken luften hyggligt så det går lätt att rulla. Jag pumpade i förrgår, då var det runt en bar i tre av hjulen som inte pumpats på flera år. Höger fram var tomt, men har nu hållit trycket hyggligt i två dagar. Vill minnas att det var det hjulet fick blåsa upp med punkaspray när vi flyttade hit ner.

Ute och luftar av sig dammet:


2 kommentarer | Läst 755 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre sön 17 okt 2021, 22:08
Skördetid.
Men nu har ni inte så mycket kvar att ta hand om va? Eller är det fortfarande full fart i växthuset?
av totte sön 17 okt 2021, 22:16
Nej, vi stängde av växthuset för några dagar sen. De var inte många omogna tomater kvar och ingen idé att ödsla ström för att hålla nattvärmen längre. Ute är det palsternackor, de täcker jag med löv så står de hela vintern i jorden. Brysselkål skördar vi framåt jul, de ska helst ha några omgångar med rejäl frost för att bli riktigt bra. Persilja finns också, annars är det slut. Blir höstfräsning framöver.