Även vi var borta på nyår hos goda vänner i Broby. Lite knytkalas, de stod för maten, förrätt en god soppa på grönkål och sen varmrökt lax. Efterrätten hade vi med, frusna hallon och blåbär som äts nätt upptinade med hemkörd vaniljglass. Vi hade också med vinet. Ett grannpar där var också med och medförde diverse kakor och så skumpan för nyårsskålandet.

Vi hade inte lika mycket packning som Erre-gänget.

Den aktive kreatursbonden i byn bygger ny lösdriftsladugård. Vi har sett det hemifrån ett tag, upp mot kullen tvärs över vägen, hur det har vuxit upp och lagts tak. Det började i mitten av november.


Taket kom helt på före jul och sen verkar det ha stått stilla över helgperioden. Gick upp där häromdagen för att se hur det ser ut. Riktigt stort är det. Han har tagit sig hyggligt igenom sommarens torka, det blev en riktigt bra sen höstskörd på vallarna efter de usla eller helt uteblivna tidigare.


Det finns gott om hästar i Venestad, flera ställen där det föds upp. På ett av ställena finns förutom de sedvanliga lite större djuren den här lille krabaten, en riktigt kortbent shetlandsponny.





Han som också fotograferar är hustruns yngste son som varit på besök några dagar nu efter nyår. Ni ser ju själva att det är grillväder, så att vi kunde bjuda på en rejäl omgång på grillen i lördags med ytterfile, aubergine, sötpotatis och champinjoner.



Fåglarna skall ha sitt också. Vi brukar hänga upp talgbollar, som brukar säljas i hinkar. Nu i år har vi inte hittat några nätade bollar, bara utan nät så jag snodde ihop hållare av en bit galvat nät.


4 kommentarer | Läst 636 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tis 08 jan 2019, 07:15
Rejäl lösdrift. Kul att folk kan satsa. Trots ett sånt år som var.
Gott med grillat! 😋
av halvproffs tis 08 jan 2019, 12:27
Hej Totte! Jag har också köpt diverse olika bollar med och utan nät. Kom underfund med att priserna varierade rejält. Grillad kotlettrad är smaskens.
När jag ser bygget och ser det ymniga snöandet utanför fönstret är jag väldigt glad att slippa det tunga jobbet och det kalla,blöta,heta, blåsiga mm vädret.
av stone66 tis 08 jan 2019, 16:17
Kul att nån vågar satsa annars går det trögt inom lantbruket har typ stått still i 5 år
av totte tis 08 jan 2019, 21:57
Jo vi är glada att se att han satsar, betyder att vi kan se fram mot betande djur, brukade åkrar och skördade vallar, levande landsbygd. Annars är väl det mesta som händer att det läggs ner gårdar och så tas marken över av de större, antingen via köp eller arrende. Är det för smått blir det antingen på mäklarsvenska så kallad "hästgård" eller så växer ägorna igen.

Vår glade finske granne i hyreshuset i Umeå, kom ofta ut med sin lilla grill och sa att: "Tet är kott med krillat!"

Hej själv halvproffs! Har också märkt det om talgbollarna.

Utearbete i alla väder är inte alltid så attraktivt. Skogsarbete och sånt mera fysiskt jobb går an, där man håller sig någorlunda varm, men snickeri är värre.