Det haver meddelats mig att växthusgolvet, som för tillfället är grusat, bör fastbeläggas med marksten, lämpligen betongsten i terrakottakulör. Efter en del studier och bl a besök på Önne trä & byggvaror återstod endast Byggmax som inom hanterligt avstånd kunde bidra med sådan sten. För att täcka 10,2 kvm går det åt ca 350 stenar i storlek 210 x 140. Enär en sådan sten väger 3,3 kg kan en kärra som får lasta 700 kg inte hemfrakta det antalet. Så det inleddes med en resa igår, 200 stenar. Eftersom det inte går att införa ett fordon bredaren än knappt metern i trädgården så blev det direkt omlastning till den trogne tvåhjularn. Ett lass på 200 sten fick omlastas till tre lass på den vagnen.

En kratta gör god tjänst för att dra fram stenarna så jag slipper krypa på flaket stup i ett.



En hög i ena änden av växthuset, med sådär hundrafyrtio stenar.


Idag blev det en resa till till Byggmax med inköp av hundrafemtio styck stenar.

Nu behöver jag också lite lämpligt finmaterial för läggningen. Det är rätt knepigt att lägga på grus. Bonden Tobias visste jag har en liten hög finkross och det var inga problem att få hämta ett par hundra liter där. Tuffade iväg med med trogna fordon genom byn, över vägen och upp till gården. Ett plötsligt stopp inträffade. Tändstiftshatten hade hoppat av, jag hade tydligen inte tryckt på den ordentligt senast jag kollade stiftet. Nå, efter den lilla malören gick det bra.



Skyfflade på lasset, pratade en bra stund med Tobias och tuffade sen iväg hemåt. I sista backen, knappt tvåhundra meter hemifrån så tvärdog maskinen. Bara att baxa in till kanten och knalla hem efter tändstiftsnyckeln.



Mycket riktigt, loppa på tändstiftet. Det där var vanligt på 60-talet, i mopedåldern när all bensin var blyad. Undrar just vad det är numera som ställer till det när det inte finns blytillsats i bensinen.



Tur i oturen var att det inte var längre hemifrån för att gå och hämta tänsdstiftsnyckeln. Efter rensning av stiftet behagade maskinen gå hem och sålunda finns nu allt som behövs hemma.



Fortsättning följer ...

8 kommentarer | Läst 1188 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre lör 25 apr 2020, 20:54
"Det haver meddelats mig"

Det säger allt. 😁.
Fixa detta nu!
av JensSkoog lör 25 apr 2020, 20:57
Hittade en sådan "loppa" på en tändstift förra vecka. Det var på en motorsåg som var körd på Starta, Julas alkylatmix. Sågen hade stannat och ville inte starta igen. Putsade av den lite, fyllde Stihl Motomix, och sågen gick som en klocka. Ägaren undrade hur det kunde ha sig att något så smått skulle orsaka att sågen inte ville gå i gång :wink:
av totte lör 25 apr 2020, 22:26
Nej, det finns inte något förhandlingsutrymme, vad jag förstått.

Den här maskinen kör jag på Aspen 2T, samma som jag kör sågarna på. Ja, man kan fundera som den ägarn gjorde, en liten prick på några tiondels millimeter och så är det stopp.
av Erre lör 25 apr 2020, 22:54
totte skrev:Nej, det finns inte något förhandlingsutrymme, vad jag förstått.

Då har du fattat rätt. :grin:
av lfq sön 26 apr 2020, 09:22
Inte helt enkelt att vara både husbonde och dräng samtidigt säger en med lång erfarenhet.
av Slurfi sön 26 apr 2020, 09:57
Det blir säkert trevligt med sådant golv, hur får du stenarna att ligga jämnt så inga hörn osv sticker upp?
Ska gruset/sanden vibras innan stenläggning?
av Stampep sön 26 apr 2020, 17:46
Inte avundsjuk, gjorde det där jobbet i sambons nya växthus hon äntligen fick när vi flyttade till skogen. Fast med begagnade olika stenplattor, handöste in närmare 800kg 0-18 skulle jag tro, lade plattor i mönster så det skulle se bra ut. Gjorde allt på en dag mitt i flytten, mitten på juli typ årets varmaste dag.. det var 2017, nu håller jag på och plockar upp stenarna på pall och lär väl gräva undan gruset. Gick några rutor första vintern men hon tyckte att det gjorde inget för hon ville inte ha växthus längre😟
av totte sön 26 apr 2020, 20:12
Så sant, så sant lfq!

Stampep, det är lite knepigt det där när människor ändrar sig.

Slurfi, underlaget är rätt väl packat efter flera år. Och det jag lägger på är såpass tunt lager så nån vibro behövs inte. Mer i nästa inlägg.