Feltänk: Det är lite märkligt hur det uppenbara kan gå en förbi ganska länge. Det är alltså konstruktionen av lyftbordet. En slags saxmodell där man lyfter ena benparet underifrån med en domkraft. Men så som det var ritat, vad händer? Ja det blir inte som på den övre bilden. I stället så lyfter det andra benparet från golvet och bordet glider bakåt och tippar ner. Det dök helt plötsligt upp i skallen sent i går kväll och renderade mig lite sömnlöshet, tills jag fått en klar idé om hur det kan lösas.Omtänk: Ett sätt är att lyftkraften skapas genom något som drar ihop vinkeln för bägge benparen. Stupar på att när det är helt nere så blir vinkeln så öppen så det krävs mycket stor kraft. Kraften går att få till, men påfrestningarna kräver helt annan konstruktion. Alternativt kunde domkraften sitta fast i ena benparet och pressa upp det andra. I båda fallen handlar det om att mer eller mindre börja om från noll.

Det andra sättet är förstås att se till att det andra benparet inte kan lämna golvet. Grundfelet i konstruktionen är att det benparet står utan begränsning av rörelesen. Vad som skall till är alltså en regel på var sida som sitter ordentligt fast i stödramen. På den skall det finnas en skena och på benparet en rulle som går under skenan. Ungefär så här:Inte så svårt att få till, tar bara en hel del extra tid. Som rullar har jag två gamla kullager, några hundradelar glappa men rullar fint. Skena av vinkeljärn och trävirke har jag.

Lite irriterande och generande när sånt här händer, men å andra sidan är jag klart belåten att jag begrep det nu och inte vid första lyftförsöket.

2 kommentarer | Läst 378 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av totte tis 06 sep 2022, 23:09
Den utökade ramen fick jag ihop idag.

Bilagor
av totte ons 07 sep 2022, 22:37
Skar ut ett par vinkeljärn som blir banor för rullarna som håller benparet nere. Jag har rikligt med bitar av fyrkantrör sen jag skrotade den s k dunderlunnaren. Använder det för att skära ut vinkel- och plattjärn vid behov.

Fastskruvade på den förlängda ramen.Många skruvar. Har man inte möjlighet till hållfasthetsberäkningar så är det "overkill" som gäller. Hjulen som ligger där är de som skall gå mot golvet. På utsidan av benet skall rullarna, dvs kullagren, gå under banorna. Jobbar just nu på axlarna till detta.
Bilagor