Som skrevs i ett tidigare inlägg så har jag en idé om att göra ett höj- och sänkbart arbetsbord, där en första skiss ser ut så här.

Bild


Min rygg och mina ben vill inte jobba neråt golvet. Det är bara att foga sig och se till att de slipper det i görligaste mån.

Har varit och handlat idag.

Ett bord på Erikshjälpens second hand. Stadigt och bra proffskontorsbord, 180 x 80 cm med stålram och extra tung björkfanerad spånskiva. Lite fläckigt och skrapat för två hundringar.

Virke till stativet sågade jag upp i förrgår. Jag hade två korta 4x4" stolpar från när jag rev det fula uterummet för flera år sen. Dom har legat på garageloftet och vid det här laget är det högst osannolikt att jag skulle ha nytta av dom i ett husbygge. Min cirkelsåg skär 65 mm tjockt så det är lite motspänstigt att klyva först från ena sidan med klingan helt dold och sen vända och klyva klart, men det går. Värt besväret med de virkespriser vi har nu.
En billig domkraft inköptes. Bordet skall klara att lyfta åtminstone ett par hundra kilo, det klarar en en sådan lätt. Den uppges lyfta 1500 kg, lyftvägen är 17 cm. Bordets lyfthöjd blir runt 55 cm från lägsta till högsta. 1500 * 17 / 55 ger ca 460 kg. God marginal alltså.

Ett par hjul blev det också, de som skall gå mot golvet på den rörliga delen av benställningen. Med de här grejorna hemma kan jag bestämma måtten och börja rita på den slutliga versionen.

2 kommentarer | Läst 379 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog tis 30 aug 2022, 20:33
Blir spännande att följa :-bd
av totte tis 30 aug 2022, 22:16
Hoppas det Jens, skall bli spännande nu att försöka räkna ut hur jag skall få ihop det hela.