Att få ut vedspisen gick utan komplikationer. Olle kom vi sjutiden i går kväll. Då hade jag dragit ut elspisen och rivit sockelbrädan under vedspisen, som stått uppallad på tegelstenar.Som underlag att dra spisen på använde vi en bunt gamla laminatgolvlängder, diverse slattar av sådant finns det mycket av här uppe på vinden, det mesta sånt som aldrig använts här. Undrar varför nån har släpat hem det en gån i tiden. Kom hursomhelst tillpass nu. Tre bitar rundstav, gammal gardinstång, blev rullar. Så vi baxade först, med kofot och klossar ut spisen från sin plats.Sen var det bara att rulla på fram till yttterdörren. Hängde upp sig lite när vi skulle över tröskeln, men med kofot och klossar kan man flytta jordklotet om det bara finns mothåll, så en spis är inget problem.

Framför yttertrappan stod tvåhjulstraktorn uppställd. På plank rullades spisen upp på flaket. Tyvärr inga bilder, dels var det mörkt, dels var det inte riktigt läge att springa runt med kameran. Sen kördes lasset iväg de femton metrarna och med längre plank så lastade vi av spisen. Här står den nu i väntan på borttransport.


Skall annonsera ut den så får vi se om nån vill ha den. Den är rätt ful på översidan, mycket skador på emaljen. Idag skall jag dra en presenningsbit över.

Efter att Olle åkt hem fixade jag en provisorisk bänk. Det är alltid lite extra jobb när köket hela tiden skall kunna användas. På bilden syns stosen som spisen varit ansluten till. Den har ursprungligen inte stått inne i hörnet utan ungefär en halvmeter längre åt vänster och var alltså inte inkopplad där den stod nu. Som sagts, skorstenspipan underkändes någon gång i tiden och då flyttades spisen och elspisen installerades där den står nu.


Där skall dit ett skåp med fyra lådor, beställt från IKEA. Så skall det bli nya bänkskivor av limmad ek, också beställda, enligt uppgift skall det komma den 17 november.

6 kommentarer | Läst 2366 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Slurfi fre 03 nov 2017, 13:02
Ser ut att ha gått smidigt, en ryggknäckare annars.
av lfq fre 03 nov 2017, 15:12
Den kalasrenoveringen är väl värd ett kalas.
av totte fre 03 nov 2017, 18:48
Jo det gick mycket bra, en såm grunka skall tas med lämpor och list, för det är alldeles riktigt en ryggknäckare av rang.

Det får nog bli något kalas för att fira det när det väl blir färdigt.
av Erre fre 03 nov 2017, 21:31
Skönt att ha fått ut den.
:-bd
av Tosca sön 05 nov 2017, 08:43
Fast med tanke på hur vana ni varit med vedspis blir det väl ett hål i era kökshjärtan nu?
Inga planer på att renovera skorstenen, vilken är utdömningsorsaken enligt sotarprotokollet?
av totte sön 05 nov 2017, 12:42
Nja, den har ju inte fungerat här sen vi flyttade in så vi är nog avvanda, räcker med ett ställe att elda. Har faktiskt ingen aning om felet, det är minst tio år sen den dömdes ut, har inte sett något protokoll. Och hur som helst så är köket omorganiserat efter det så det skulle bli en massa mer besvärligheter.
Annonser