Jo jag har just startat en lådfabrik. Det dörrlösa skåpet som står längst till vänster på spissidan i köket är ett gammalt överskåp.


Köksinredningen här kännetecknas mycket tydligt av att man tager vad man haver. Alla skåp är begagnade nån annan stans tidigare, syns inte minst på diverse nu oanvända skruvhål.

Här önskades då att det skall bli en lådhurts i stället. Såna finns att köpa, men bara i standarmått, och dit hör numera inte 50 cm bredd. Dessutom är djupet inte fullt tillräckligt för ett standardskåp. Så det blir alltså hemslöjd. Jag utgår från skåpsstommen jag har. I den har jag skruvat och limmat glidlister för lådorna. Det blir inga mjukstängande tekniska vidunder till lådor alltså.Med hjälp av listerna var det sen enkelt att skarva på skåpssidorna med ett par bitar spånskiva. De två hyllorna blev sen botten och topp i förlängningen.

Idag startade jag lådfabriken. Mina två bästa hjälpmedel, cirkelsågen och bandslipen:Lådsidor till fyra låga och två lite högre lådor:Tvärstycken:


Tar lite tid att skära spåren med cirkelsågen, men det funkar och blir bra. Botten till lådorna gjorde jag av gammalt 6 mm golvlaminat. Som jag skrev innan, sånt finns i överflöd uppe på vinden.

En låda på väg att limmas och skruvas ihop:


Alla lådorna ihopsatta, lite justering behövs på de två nedersta som kärvar en aning, räcker att hyvla en aning på glidlisterna.


Nästa moment blir att såga ut lådfronterna, montera, montera av igen och så måla.

6 kommentarer | Läst 2402 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av lfq lör 04 nov 2017, 06:41
Gediget bygge. De håller nog längre än de plastlister som förr var vanliga i köpeskåpen.
av johan eriksson lör 04 nov 2017, 07:48
Imponerande arbete Totte
av Slurfi lör 04 nov 2017, 09:16
Kul att se, jag gjorde ett försök med nåt liknande i lådväg i förra köksversionen men det föll på
bristande precision och engagemang så resultatet blev inte bra. Det du gör där verkar vara mer fullständigt.
av Erre lör 04 nov 2017, 09:47
Håller med Johan.
Imponerande! Du är tålmodig å noggrann.
av totte lör 04 nov 2017, 11:48
Tackar!

Usch ja, plastlisterna, blev sköra med tiden och sprack och så rasade lådorna ner. Har funnits mycket skräp i inredningsbranschen.
av sundelius lör 04 nov 2017, 22:24
Så duktig du är toťte
Annonser