Äntligen fått tummarna ur för att i alla fall påbörja köksprojektet, som var tänkt att startas redan i augusti. Blev inte så, lusten var inte stor, det var mycket roligare att t ex ut och resa en sväng. Sen fanns det massor av annan sysselsättning som enkelt kunde prioriteras upp bara för att slippa dra igång, ja ni vet själva hur det är när inte inspirationen finns.

Det är rätt mycket som skall göras. Den icke fungerande vedspisen skall ut, finns inte ens en fungerande skorstenspipa till den. Nya överskåp skall göras och riktig köksfläkt skall installeras. Så är det allmän mycket att göra med snickerierna som är bitvis synnerligen amatörmässiga. Målning förstås och så skall golvet bytas ut, där är nu ett billigt, dåligt och dessutom mycket halt laminat.

Men det första är höjning av bänkar. En bänkhöjd på 82 cm är inte OK, det bör vara åtminstone 90. Etapp ett blev då att höja diskbänken, och det klarade jag av idag.

Inga större problam att ta loss bänken, bara att lossa silikonet som smetats på runtom. Vattenrören är lite speciella, kallvattnet kommer i ett 20 mm plaströr, varmvattnet i 12 mm kopparledning. Plaströret lossade jag från T-kopplingen till diskmaskinen. Kopparröret kapade jag rakt av med röravskärare. Sen var det bara att lyfta av hela diskbänksplåten och börja passa in förhöjningsbrädorna.


Sargen klar.


En ny längre bit plaströr på plats. De här plaströrskopplingarna går bra att återanvända. Kopparröret däremot skarvar jag med en rörbit och två raka kopplingar.


På plats och rören ihop.


Det gick problemfritt med vattenrören, däremot strulade det med avloppsanslutningen mot plåten. Det blev inte tätt i första försöket och det visade sig att det var de gamla packningarna som var för dåliga. Jag fick skära ut nya ur ett tjockt gummiark som jag turligt nog hade på lager.

Nu är diskbänksplåten också fastskruvad, två skruvar på var kortsida. Dessutom har jag lagt monteringslim PL200 på sargen.


Sargen skall ju målas också, jag lägger nog på en grundmålning när jag lyft alla bänkarna. Sen får det vara tills det är dags för allmän ommålning i köket, när allt annat är färdigt framöver.

Nästa jobb blir att höja bänkskivorna. Senare skall bänkskivorna bytas mot massivt trä av något slag, har det sagts mig.

6 kommentarer | Läst 2508 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Uvskogen ons 04 okt 2017, 21:06
Tur för mig du gjorde rätt prioriteringar! :ymhug:

Snygg renovering och kök är särskllt tacksamt att förbättra. Man är ju där så ofta.
av Erre ons 04 okt 2017, 21:18
Hehe.
"Har det sagts mig"
Vi renoverar på samma villkor. :mrgreen:

Snyggt totte.
Blir bra det där. Skönt att få upp höjden lite.
Gör mer än man kan tro.
av totte ons 04 okt 2017, 22:47
Javisst Uvskogen, det var ju helt rätt!

Kan väl tro det Erre, att det understundom säges dig saker.

Hustrun, som haft svårast med de låga bänkarna är mycket nöjd med förhöjningen.
av Slurfi tor 05 okt 2017, 07:00
Trevligt att se, man kan göra mkt utan att riva ut allt och köpa nytt för stora pengar.
av lfq tor 05 okt 2017, 07:02
Håller med - utan inspiration är det inte roligt att jobba. Men den dan kommer när man till sist tvingas ge sig på det man nästan glömt.
av totte tor 05 okt 2017, 11:03
Sant det Slurfi. Skulle bli alldeles för mycket pengar för vår begränsade panchobudget att riva ut och sätta in nytt. Räknar med att vi skall få till "nytt" kök för ett ensiffrigt antal tusenlappar.

Till slut kan lusten att sätta igång infinna sig bara för att man inte längre orkar se det som skall åtgärdas. Brukar gå bra när man bara börjat.
Annonser